Udland

Masser af mænd i beskyttelsesdragter ved helt anderledes parade i Nordkorea

De topmoderne missiler var erstattet med ældre isenkram og orange beskyttelsesdragter ved anderledes parade i Nordkorea.

Nordkorea fejrede natten til torsdag 73-året for landets selvstændighed med en noget anderledes parade.

Tidligere har missiler og andre avancerede våben været i fokus, når Nordkorea skulle spille med de militære muskler over for resten af verden.

Men ved nattens parade var de topmoderne atommissiler erstattet med traktorer, våben fra en svunden tid og folk i orange beskyttelsesdragter.

Ifølge Yang Moo-jin, som er professor med speciale i nordkoreanske studier på Seouls Universitet, viser det, at landet i år primært har fokus på nationale anliggender.

- Paraden virker til at være designet som en hjemlig festival, der havde til formål at fremhæve nationalt sammenhold og solidaritet over for regimet.

- Der var ingen atomvåben, og Kim Jong-un holdt ikke nogen tale. Det kan tyde på, at det var meningen at holde en afdæmpet parade og holde døren åben for fremtidige snakke med USA og Sydkorea, siger Yang Moo-jin til Ritzau.

Ingen coronatilfælde, siger Nordkorea

Officielt har Nordkorea ikke registreret et eneste tilfælde af covid-19, selvom myndighederne har indrapporteret tusindvis af "mulige tilfælde" til Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Frygten for smitte har ikke desto mindre fået myndighederne til at lukke grænsen til landets suverænt største handelspartner, Kina. Det har betydet, at samhandlen med Kina i 2020 faldt med omkring 80 procent.

Til trods for de alvorlige følger af Nordkoreas coronahåndtering menes de mange orange beskyttelsesdragter ved nattens parade at symbolisere regimets sejr over pandemien. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Økonomien halter

Tidligere i år indrømmede Kim Jong-un, at økonomien i landet har det langt værre end forventet. Samtidig har der været gentagne forlydender om, at det nordkoreanske folk sulter.

Ifølge landets ubestridte leder bærer netop coronapandemien skylden for nedturen.

- Målene for at forbedre den nationale økonomi er blevet alvorligt forsinket. På næsten alle områder er de i den grad ikke blevet opfyldt, sagde Kim Jung-un i januar under en tale til det regerende Koreanske Arbejderparti.

En betydeligt slankere udgave af Kim Jung-un overværede paraden natten til torsdag, der blev skudt i gang ved midnatstid lokal tid.

Den seneste militærparade i Nordkorea var i januar, få dage før Joe Biden blev taget i ed som amerikansk præsident.

Dengang fremviste Nordkorea blandt andet særlige ballistiske missiler. Landets statslige nyhedsbureau, KCNA, beskrev dem som "verdens mest magtfulde våben".