Taliban i Afghanistan

Journalister i Afghanistan viser voldsomme blå mærker frem

Journalister og organisationer sætter store spørgsmålstegn ved pressefriheden i Afghanistan, efter Taliban er kommet til magten.

To afghanske reportere fortæller, at de onsdag blev anholdt og mishandlet af Taliban, efter de havde forsøgt at filme en kvindedemonstration i Kabul.

Taliban tog en journalist og en fotograf fra den afghanske avis Etilaatroz med til en nærliggende politistation, hvor de blev gennembanket med stokke, elektriske kabler og piske, lyder det.

Nogle timer senere blev de løsladt igen, og siden er fotos af deres mishandlede kroppe gået verden rundt.

- En af Taliban-folkene satte sin fod på mit hoved og maste mit ansigt ned i betongulvet. De sparkede mig i hovedet. Jeg troede, de ville dræbe mig, fortæller den ene af de anholdte, fotografen Nematullah Naqdi, til nyhedsbureauet AFP.

Da han spurgte Taliban-krigerne, hvorfor de gennemtævede ham på den måde, fik han svaret:

- Du skal bare være glad for, at du ikke bliver halshugget.

Forhindrer dækning

De to reporteres beretning er langtfra den eneste melding om, at Taliban går hårdhændet til værks over for reportere, der forsøger at dække de spredte protester i forbindelse med Talibans magtovertagelse.

Tidligere er et tv-hold fra den afghanske tv-station TOLO også blevet anholdt og gennembanket, da de filmede arbejdsløse indbyggere på gaden i Kabul.

- Vi viste vores pressekort, men de gav os en på hovedet og tævede os med deres rifler, fortalte journalist på TOLO Ziar Yaad efterfølgende til stationens egen hjemmeside.

Onsdag blev også BBC’s tv-hold med magt forhindret i at dække onsdagens kvindeprotest i Kabul – uden de dog led fysisk overlast – fortæller BBC.

Taliban har ikke kommenteret de seneste beskyldninger fra de to journalister. Men i forbindelse med den to uger gamle episode med TOLO's journalister lovede Talibans talsmand, at man ville være meget opmærksom på episoder, der involverede journalisters arbejde.

- Vi vil undersøge og udrede alle problemer, der opstår for journalister, sagde Ahmadullah Wasiq fra Talibans kulturkommission dengang.

"Løfter er værdiløse"

Ifølge en opgørelse fra den internationale organisation Committee to Protect Journalists har anholdelserne af journalister og fotografer taget til i de seneste dage. Inden for de seneste 48 timer er 14 mediefolk blevet anholdt og senere løsladt igen.

- Taliban er godt i gang med at bevise, at deres løfter om at tillade uafhængige afghanske medier i at fortsætte frit og sikkert er værdiløse, siger programkoordinator Steven Butler til BBC.

Straks efter Talibans magtovertagelse forsikrede bevægelsens talsmand, Zabihullah Mujahid, at de afghanske medier kunne fortsætte deres arbejde. Han gjorde det dog samtidig klart, hvilke grænser medierne skulle arbejde inden for i fremtiden:

- Vi støtter medierne inden for rammerne af vores kultur. Mediernes aktiviteter må ikke være i strid med vores islamiske værdier. Medierne bør gøre opmærksom på vores fejl, så vi kan tjene nationen på bedste måde – men medierne bør ikke modarbejde os, sagde han dengang ifølge BBC.

"Al journalistik vil stoppe"

Disse grænser har reporterne fra Etilaatroz tilsyneladende overtrådt, da de dækkede de afghanske kvinders protestdemonstration.

Den ene af de mishandlede journalister, Taqi Dayybi, kalder anholdelsen og tævene for et dårligt varsel for fremtiden:

- Når de behandler journalister på den måde, så er det meget tænkeligt, at al journalistik vil stoppe i Afghanistan i løbet af få måneder. Det vil blive ødelagt. Vi kræver, at Taliban tager ansvaret for journalisterne sikkerhed, siger han til nyhedsbureauet Reuters.