Præsident Bolsonaros store flop
Demonstrationerne i Brasilien skuffede, og stormen mod højesteret lykkedes ikke.
Brasiliens præsident Bolsonaro floppede, da han tirsdag forsøgte at gentage Donald Trumps ”storm på Capitol”, der skete i Washington 6. januar.
Jair Bolsonaro beundrer Trump og har ofte kopieret hans politik. Så han har de sidste to måneder opfordret sine tilhængere til at levere en tilsvarende storm på Brasiliens højesteret på landets nationaldag tirsdag 7. september, skriver AP.
Men stormen lykkedes ikke.
Slået tilbage igen og igen
Ganske vist rykkede titusinder af demonstranter dagen igennem op gennem Eixo Monumental til pladsen, hvor både højesteret, kongressen og præsidentpaladset ligger.
Men det hårdhudede politi i hovedstaden Brasilia stod fast. Og demonstranterne blev slået tilbage igen og igen af de 5000 politifolk, skriver The Guardian.
Så stormen blev opgivet tirsdag aften.
Samtidig måtte præsident Bolsonaro se endnu et bittert nederlag i øjnene i millionbyen São Paulo.
Han fløj til byen midt på dagen efter at have forudsagt, at to millioner tilhængere ville marchere i gaderne. Men kun 125.000 demonstranter viste sig på Avenida Paulista, oplyser myndighederne. Og i Rio de Janeiro lokkede stranden demonstranterne, da demonstrationen blev afviklet på Copacabana.
Krydsede Rubicon
Bolsonaro krydsede Rubicon tirsdag, siger den politiske analytiker Thomas Trauman fra TV Brasil.
Men Bolsonaro havde ikke samme held, som Julius Cæsar havde.
Præsidenten havde ellers så sent som dagen før skærpet sin krig med landets demokratiske institutioner.
Han underskrev ifølge BBC et dekret, som skal hindre, at sociale medier fjerner hans indlæg. Årsagen: Twitter har fjernet indlæg fra præsidenten og hans tilhængere, når de blev anset for at være løgnagtige eller vildledende.
Facebook fik sidste år en dom fra højesteret, der betød, at Bolsonaros folk ikke kunne sprede ”misinformation” om dommerne.
YouTube fjernede i juli 15 videoer fra Bolsonaro, hvor han efter sigende spredte løgne om Covid-19. 580.000 personer i landet er døde med coronavirus, mens præsidenten har hævdet, at sygdommen var ufarlig og flere gange har forhindret indkøb af vacciner.
Angreb på højesteret
Angrebet på medierne var tilmed kun det seneste af en række forsøg på at underminere staten, der har bragt Bolsonaro på tværs af både dommerne i højesteret og politikerne i kongressen.
Højesteret har iværksat undersøgelser af nogle af Bolsonaros politiske støtter, fordi de undergraver landets demokratiske institutioner med løgnagtige påstande på internettet, skriver AP.
Præsidenten har kaldt dette for angreb på ytringsfriheden. Og han sagde i sidste uge, at demonstrationerne ville være et ultimatum til højesterets dommere.
Til gengæld beordrede højesteretsdommer Alexandre de Moraes i fredags, at 16 Twitter-konti og 12 profiler på Facebook skulle fjernes, skriver Reuters.
Det fik tirsdag Jair Bolsonaro til at skærpe krigen med højesteret ved demonstrationen i São Paulo:
- Præsidenten vil ikke længere bøje sig for nogen som helst kendelse fra Alexandre de Moraes, sagde han.
- Folkets tålmodighed er opbrugt. For os eksisterer han ikke længere, tilføjede præsidenten.
Senatet siger nej
Præsidentens opgør med flertallet i senatet er lige så skarp.
Det vigtigste af en lang stribe sammenstød kom i august, da præsidenten igen kopierede Donald Trumps mistro mod valgsystemet. Han forlangte Brasiliens elektroniske valgsystem afløst af valg, hvor man stemmer på papir, ligesom man gør i Danmark.
Men Brasiliens elektroniske system er almindeligt anerkendt som sikkert, så i kongressen stemte et klart flertal mod hans forslag, skriver Reuters.
Og kongressen blev straks bakket op af højesteret, hvor dommer Alexandre de Moraes iværksatte en ny undersøgelse af præsidentens embedsførelse.
Fremtiden for Jair Bolsonaro er nu usikker.
Han ventes at stille op til genvalg næste år. Men i meningsmålinger er han langt bagefter den tidligere præsident Lula fra arbejderpartiet, skriver The Guardian. Han siger selv ifølge CNN, at han enten vil vinde, blive arresteret eller myrdet.
Statskup?
Men økonomien er elendig. Inflationen er høj. Og der er stor vrede i befolkningen over Bolsonaros sabotage af vaccinationen mod Corona, noterer CNN igen.
Usikkerheden er stor i Brasilien. Men også international er der betydelig frygt for, at den tidligere underofficerer vil forsøge et statskup, hvis han taber valget.
Ifølge The Guardian advarer en lang række tidligere præsidenter, statsministre og politikere fra Europa og Sydamerika om, at et militærkup truer i det kommende år.