Udland

Terrorist blev interviewet få timer efter angrebet i Paris, hvor 130 blev dræbt

Frankrig tager onsdag hul på en historisk stor retssag mod de involverede i terrorangrebet i 2015. Samtidig er et ukendt gammelt radioklip dukket op.

Det var tidligt om morgenen 14. november 2015. Og Frankrig var på den anden ende.

Få timer tidligere havde terrorister angrebet en række mål i hovedstaden, Paris, med 130 døde til følge. Et ukendt antal gerningsmænd og medhjælpere var stadig på fri fod.

Ved grænseovergangene havde politiet opsat adskillige kontrolposter for at opfange personer af interesse, som måtte forsøge at flygte ud af landet.

Også mange journalister havde taget opstilling.

Blandt dem var belgiske Charlotte Legrand, der var sendt ud til den fransk-belgiske grænse som radioreporter for mediet RTBF for at tale med de bilister, som blev stoppet af politiet.

I en af de standsede biler sad tre unge mænd, og mens politiet kontrollerede deres identiteter, stak Legrand en mikrofon ind i bilen.

Hun bemærkede, at de tre mænd så trætte ud, og deres ansigter var lagt i tunge folder. Manden på bagsædet var pakket ind i noget, der lignede en dunjakke eller en sovepose.

- De virkede ikke specielt venlige, men de svarede på mine spørgsmål, mens deres id-kort blev tjekket, fortæller hun i dag til RTBF.

Anledningen er, at det belgiske medie her fem år senere har været i arkivet og fundet den gamle lydfil frem.

Manden på bagsædet – der udtalte sig få timer efter det blodige angreb – har nemlig vist sig at være Salah Abdeslam.

Han er den formodet eneste overlevende af de terrorister, som udførte terrorangrebet, og en helt central person, når retssagen efter terrorangrebet onsdag 8. september bliver indledt i Paris.

Sagsakter fylder 53 meter

I alt står 20 personer anklaget i det, der er den største sag i moderne fransk retshistorie.

14 af dem vil være til stede i retten, heriblandt 31-årige Salah Abdeslam, mens 6 fremstilles in absentia. Det omfatter fem, som i dag formodes døde, og en person, som myndighederne ikke ved, hvor befinder sig.

Ved terrorangrebet i 2015 blev der udløst flere selvmordsbomber foran Stade de France, hvor Frankrig spillede fodboldlandskamp, mens andre terrorister med skydevåben angreb en række barer og restauranter samt spillestedet Bataclan.

Angrebet, som terrorbevægelsen Islamisk Stat senere tog skylden for, er det værste i Frankrig siden Anden Verdenskrig, og foruden de 130 døde blev over 400 personer såret.

Retssagen vil løbe over ni måneder og ventes først afsluttet til foråret.

Inden da skal 145 retsdage overstås, hvor 330 advokater og 300 ofre er blandt de mange involverede, der også tæller den tidligere franske præsident Francois Hollande, som skal vidne i november.

Sagsakterne tæller ifølge AFP over en million sider fordelt på 542 bind, der tilsammen måler 53 meter i bredden.

15 minutter blev afgørende for flugt

Salah Abdeslam mistænkes for at have spillet en stor logistisk rolle under angrebet i Paris, hvor han lejede biler og fandt skjulesteder og transporterede de tre selvmordsbombere, der sprængte sig selv i luften ved Stade de France.

Der blev senere fundet et efterladt defekt selvmordsbælte, som efterforskere mener var tiltænkt Abdeslam.

Efterforskerne mener også, at Abdeslam deltog i skudangrebene i det centrale Paris, og anklagerne mod ham lyder blandt andet på drab og terrorisme.

Efter angrebet menes han at have ringet til to bekendte i Bruxelles, som kørte til Paris og hentede ham.

Bilen med de tre mænd slap ud af landet, selvom den næste morgen altså blev standset ved den fransk-belgiske grænse.

- Politiet tjekkede hans id, men det var ikke i databasen på daværende tidspunkt. Vi var simpelthen uheldige. Hvis han havde passeret 15 minutter senere, ville der have været et match i databasen, har den daværende belgiske indenrigsminister, Jan Jambon, senere fortalt til VTM.

Salah Abdeslam var de efterfølgende fire måneder en af Europas mest eftersøgte personer, inden han i marts 2016 blev anholdt i Bruxelles-forstaden Molenbeek.

Var irriteret over grænsekontrol

Ligesom politiet kendte journalisten Charlotte Legrand intet til Salah Abdeslams rolle i angrebet, da hun ved grænseovergangen stak sin mikrofon ind i bilen, hvor han sad med sine to bekendte, der senere er identificeret som Mohamed Amri og Hamza Attou.

I optagelserne fra dengang kan man høre de tre mænd tale ind over hinanden, da Legrand spørger dem til de mange sikkerhedskontroller.

- Det her er den tredje. Den tredje kontrol. For at være ærlig synes vi faktisk, at det er lidt irriterende. Men nu har vi en vis forståelse for årsagen til det. Altså hvorfor man gør det. Efterfølgende har vi haft forståelse for det, svarede de.

Da mændene fik deres id-papirer tilbage, afsluttede de interviewet, rullede bilruden op og kørte videre.

I årevis vidste ingen, at de tre mænd var identiske med Abdeslam, Amri og Attou, selvom mistanken havde runget i baghovedet på Legrand og hendes kolleger.

Sidste år skete der så noget.

Skjult optagelse fra fængslet

På skjulte optagelser fra fængslet skulle Salah Abdeslam have fortalt nogle af sine medfanger, at han under sin flugt fra Paris var blevet interviewet af en journalist.

Ifølge Abdeslam var journalisten fra RTL-TVI, men da mediet gennemgik sine arkiver, fandt de intet.

Nyheden vakte dog interesse hos RTBF, som det efterfølgende lykkedes at komme i besiddelse af en udskrift af samtalen fra fængslet. Den har de nu offentliggjort:

  • Abdeslam: - Det var ved den tredje vejafspærring. På RTL-TVI. Jeg sagde til hende, at "ja, det er normalt under omstændighederne, med alt hvad der foregår".
  • Medfange: - Sad du foran eller bagved?
  • Abdeslam: - Jeg var på bagsædet.
  • Medfange: - Hvordan talte du med dem?
  • Abdeslam: - Jeg talte i mikrofonen.
  • Medfange: - Åbnede du dit vindue?
  • Abdeslam: - Nej, det var på Amris side, at de stak mikrofonen ind. Jeg sagde bare, at "det var normalt under omstændighederne, og at vi var nødt til at styrke grænserne".

RTBF gik nu også i sit arkiv og forsøgte at finde optagelserne fra interviewet 14. november 2015.

Desværre var det fulde interview ikke blevet arkiveret, men kun den del, som var endt med at blive brugt i udsendelsen den pågældende morgen. Det var dog nok til at bekræfte dem i, at der var tale om det selvsamme interview.

Klippet kan høres på RTBF's hjemmeside.

Charlotte Legrand fortæller, at hun er glad for endelig at have fået vished, selvom hun har haft dårlig samvittighed gennem årene.

- Mærkeligt nok følte jeg mig lidt medskyldig. Men så erkendte jeg de faktiske forhold, og på det tidspunkt havde vi simpelthen ikke oplysningerne til at genkende Abdeslam. Hverken mig eller politiet, siger hun.

Vil han udtale sig?

Sammen med resten af verden kan hun nu følge med, når Salah Abdeslam sammen med 13 andre tager plads på anklagebænken i den historiske retssag om terrorangrebet.

Hans bror, Brahim Abdeslam, var blandt de syv terrorister, der blev dræbt ved angrebet i Paris.

Indtil nu har Salah Abdeslam nægtet at samarbejde med de franske efterforskere, ligesom han forholdt sig mere eller mindre tavs under en anden retssag i Belgien i 2018.

Her blev han idømt 20 års fængsel for en skudepisode under en politirazzia i Bruxelles få dage før sin anholdelse i marts 2016.

Her havde Abdeslam ikke andet at sige, end at han "satte sin lid til Allah", og at retten i øvrigt var forudindtaget.

Et af de store spørgsmål forud for retssagen er derfor, om han vil udtale sig ved sin planlagte vidneforklaring i midten af januar.

Efter planen vil der falde dom i sagen 24. eller 25. maj 2022.