Udland

Taliban præsenterer ny regering

Det er Talibans øverste lederskab, der udpeger den nye regering.

Taliban har tirsdag offentliggjort de ledende medlemmer af en ny regering.

En talsmand for Taliban siger, at Hassan Akhund er udnævnt til fungerende premierminister i den afghanske regering.

Mullah Abdul Ghani Baradar, der er medstifter af Taliban, bliver fungerende vicepremierminister. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sarajuddin Haqqani er udnævnt til fungerende indenrigsminister, og Mullah Yaqoob er udnævnt til fungerende forsvarsminister.

- Vi ved folket i vores land har ventet på en ny regering, sagde Zabinullah Mujahid, talsmand for Taliban, da navnene på ministrene blev præsenteret på et pressemøde. Det skriver BBC.

Haqqani er leder af Haqqani-netværket, som ifølge USA er en terrorgruppe med tilknytning til Taliban og al Qaeda, skriver CNN.

Han er efterlyst af FBI, som har udlovet en dusør på fem millioner dollars - 31,35 millioner kroner - for hans tilfangetagelse.

Korrespondent: - Forventede navne

Den nye regering falder på plads, godt tre uger efter at Taliban uden kamp indtog Afghanistans hovedstad, Kabul.

Nanna Muus Steffensen, korrespondent for Weekendavisen, kalder den nye Taliban-regering en "Taliban Classic".

- Det er de forventede navne. Den nye premierminister, Hassan Akhund, er en del af hardcore-kerne af Talibans lederskab, siger Nanna Muus Steffensen, der netop nu opholder sig i Afghanistan.

Hun siger også, at de nye ministre rummer flere generationer af Taliban - med vicepremierminister Mullah Abdul Ghani Baradar som en af de mest magtfulde repræsentanter for den gamle garde.

Den nye regering betegnes som en overgangsregering, men det er ifølge Nanna Muus Steffensen stadig uklart, hvilken forfatning en kommende, mere permanent regering skal dannes efter.

Udpeget af Talibans øverste lederskab

På forhånd har der være modsatrettede meldinger fra Taliban om regeringsdannelsen. Officielt har de rakt ud til alle dele af det afghanske samfund:

- Alle, der bor i Afghanistan, har ret til at blive en del af den kommende regering. Medlemmerne vil blive valgt efter deres evner og professionelle kunnen, har en af Talibans topfolk, Inayatulhaq Yasini, forsikret i et interview med BBC.

Yasini, der er næstkommanderende på Talibans politiske kontor i Qatar, indrømmede dog, at afghanske kvinder næppe får nogen rolle i den nye regering.

- På topposterne, på ministerposterne, kan det godt tænkes, at der ikke er nogen kvinder. Men hvis de ikke er med i toppen, så vil de være inkluderet i regeringen på lavere positioner. De kan vende tilbage til ministerier og regeringskontorer og fortsætte deres arbejde, sagde han.

Den nye regering blev udpeget af Talibans øverste lederskab.