Taliban affyrer skud og angriber kvindelige demonstranter

Demonstranterne var gået på gaden i Kabul for at støtte kvinders rettigheder under det nye islamistiske styre i Afghanistan.

I Afghanistans hovedstad, Kabul, har bevæbnede soldater fra Taliban-bevægelsen afbrudt en demonstration ved at skyde op i luften og angribe demonstranterne.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mange af demonstranterne var kvinder, som var gået på gaden for at støtte kvinders rettigheder under det nye islamistiske styre i landet.

- Vi demonstrerer ikke for at opnå noget eller finde et job. Vi er her for at beskytte de unge, og vi er her for vores land, siger en kvindelig demonstrant til Reuters.

Slagord mod Pakistan

Demonstranterne råbte også slagord mod Pakistan, der har nære bånd til Taliban, og udtrykte deres opbakning til de oprørere, der kæmper mod Taliban i Panjshir-provinsen.

- Hvorfor blander Pakistan sig helt åbenlyst i vores anliggender? Pakistans efterretningstjeneste har været her i næsten en uge, lød det fra den samme kvindelige demonstrant.

BBC skriver, at journalister og fotografer blev forhindret i at dække demonstrationerne og fik beslaglagt deres udstyr.

Også fredag og lørdag trodsede afghanske kvinder det nye styre og demonstrerede for lige rettigheder – og muligheden for at deltage i en ny regeringsdannelse.

- Vi demonstrerer imod, at de ikke vil give kvinder plads i regeringen. Det er alment kendt nu, sagde en kvindelig demonstrant lørdag til TV 2s udsendte journalist Nagieb Khaja.

Kvinder frygter ny virkelighed

Taliban har i forbindelse med magtovertagelsen i Afghanistan forsikret verden om, at man vil respektere kvinders rettigheder. Meget tyder dog på, at virkeligheden er en anden.

Nu frygter Afghanistans kvinder, at deres rettigheder forsvinder sammen med den 20 år lange vestlige tilstedeværelse i landet.

- Mange kvinder klager. Vi har arbejdet hårdt for at nå så langt, som vi er. Vi kan ikke acceptere en regering af kun mænd, hvor kvinder er udelukket. Vi respekterer deres ord, men kun hvis de holder deres løfter, sagde den kvindelige demonstrant til TV 2.

Da Taliban regerede i Afghanistan fra 1996 til 2001, levede landets kvinder under strenge regler. Det var blandt andet forbudt for kvinder at gå alene på gaden, vise sig offentligt uden burka og uddanne sig.

Kvinder er væk fra gadebilledet

Inden TV 2s korrespondent Simi Jan blev evakueret fra Afghanistan, 11 dage efter at Taliban indtog Kabul, fortalte hun, at kvinderne stort set er forsvundet fra gadebilledet i hovedstaden.

- Væk er de kvinder, man så på gaden, der gik rundt i jeans, stramme toppe og et lille tørklæde, der dækkede håret mere symbolsk. Det er slut. Det er fortid. Nu skal man som kvinde gå tildækket, lød det fra korrespondenten i slutningen af august.

Flere butikker og skønhedssaloner har også efter Talibans magtovertagelse fået overmalet deres facader, som hidtil har været prydet af kvinder.

Taliban er fortsat i gang med forhandlinger om den nye regering. BBC spurgte for få dage siden en talsmand for den militante islamistiske bevægelse i Qatar, om kvinder vil få sæder i en kommende Taliban-regering.

- Det må de nok ikke, svarede han.