Udland

20 evakueret fra Afghanistan ad landvejen

Med dagens udmelding er der nu 38 personer tilbage på den såkaldte danskerliste.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyser, at 20 personer fra ministeriets lister er blevet evakueret fra Afghanistan ad landvejen i de seneste to dage.

De 20 personer er kommet ud af det krigshærgede land via en grænseovergang.

Kofod skriver på det sociale medie Twitter, at det af hensyn til operationen er begrænset, hvor meget der kan oplyses om sagen.

- De indkvarteres et sikkert sted og transporteres videre til Danmark. Arbejdet fortsætter, skriver ministeren på Twitter.

Jeppe Kofod (S) løfter dog en del af sløret for, hvem de 20 nye evakuerede er.

- 11 personer tæller tidligere tolke og tidligere lokalansatte ved ambassaden og EU samt disses familiemedlemmer. De resterende ni er fra danskerlisten, lyder det i et skriftligt svar fra ministeren til Ritzau.

Han vil ikke for nuværende ud med den konkrete rute, som er blevet brugt til evakueringen.

- Den nuværende situation i Afghanistan er meget usikker, og vores muligheder for at hjælpe kan ændre sig med ultrakort varsel, lyder det fra Jeppe Kofod.

Krydset grænsen til fods

Tirsdag er det desuden kommet frem, at det er lykkedes fire amerikanske statsborgere at slippe ud af Afghanistan ved at krydse grænsen til fods.

Det har USA’s udenrigsministerium bekræftet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge CNN skulle de fire amerikanske statsborgere være en kvinde og hendes tre børn fra Amarillo, Texas.

Det er første gang, at USA officielt bekræfter, at man har evakueret landsmænd fra Afghanistan via landjorden. Den omfattende internationale evakueringsindsats fra Afghanistan sluttede 30. august, da det sidste amerikanske fly lettede fra lufthavnen i Kabul.

Ifølge Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator, har Danmark været nødt til at gøre noget i stil med USA for de tilbageværende danskere og lokale afghanere, som ønsker at komme ud af Afghanistan.

- Der er ikke andre alternativer lige nu, så det bedste bud for folk med dansk tilknytning er at komme så tæt på grænseovergangene som muligt, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

Færre på danskerliste

På den sidste dag i august oplyste Udenrigsministeriet, at der stadig var 88 personer med dansk tilknytning tilbage i Afghanistan.

47 af disse personer stod på den såkaldte danskerliste, hvilket betyder, at de enten har dansk statsborgerskab eller lovligt ophold i Danmark.

Med dagens udmelding er der dermed nu 38 personer tilbage på danskerlisten.

De øvrige 41 personer var afghanere, som kan være truet, fordi de har samarbejdet med de udsendte danskere i Afghanistan.

31. august oplyste Udenrigsministeriet samtidig til TV 2, at danske statsborgere og lokale afghanere med dansk tilknytning kunne få hjælp, hvis de selv var i stand til at komme til en dansk repræsentation i et andet land i nærheden af Afghanistan.

TV 2 har tirsdag forsøgt at få en uddybende kommentar fra Udenrigsministeriet, men det har ikke været muligt.

Danske Ahmed er strandet i Kabul

Forleden kunne TV 2 fortælle om den danske statsborger Ahmed, som sidder fanget i Kabul.

Han bor til daglig i Danmark, som han flygtede til fra Afghanistan for 21 år siden, men i august måned vendte han tilbage for at hjælpe sin kone ud af landet.

- Taliban kan komme hvert øjeblik. Jeg kan ikke sove om natten, og jeg prøver at berolige min kone. Men jeg er selv bange, sagde han dengang.

Ahmed ønsker af hensyn til sin sikkerhed ikke at få sit rigtige navn frem, før han er sikkert ude af Afghanistan, men TV 2 er bekendt med hans identitet.

Ahmed og konen forsøgte sidst i august at komme med et af de danske fly fra lufthavnen i Kabul, men da Ahmeds hustru har afghansk statsborgerskab, nægtede Taliban parret adgang til lufthavnen.

Derfor er de to stadig fanget i Kabul, hvor Ahmed mandag fik besked på, at det danske udenrigsministerium fortsat arbejder på at evakuere ham.

Han skal dog ikke gøre sig forhåbninger om at få konen med, da hun ikke har opholdsgrundlag i Danmark.

Det fremgår af en mail fra Udenrigsministeriet til Ahmed, som TV 2 har set en kopi af.