Høj selvmordsrate blandt amerikanske soldater og veteraner
I USA kender 67 procent af de amerikanske veteraner en anden veteran, som har forsøgt at begå selvmord, viser rapport.
De sidste 20 år har tusindvis af amerikanske soldater og veteraner mistet livet. Også uden for krigszonen.
Der er fire gange så mange amerikanske soldater og krigsveteraner, der har begået selvmord, som der er amerikanske soldater, der har mistet livet i kamp.
Det viser en rapport fra The Cost of War-projektet, som er et samarbejde mellem Boston Universitet og Brown Universitet i USA.
- Det er skræmmende, siger forskeren bag rapporten, Thomas Howard Suitt, til det amerikanske nyhedsbureau NPR.
Bekymrende tal, siger forsker
Rapporten estimerer, at 7.057 amerikanske soldater har mistet livet under en krigsoperation efter 9/11.
I samme periode anslås det, at 30.177 soldater og krigsveteraner har taget deres eget liv.
- Vi burde virkelig, virkelig bekymre os, siger Suitt om tallene.
I USA kender 67 procent af de amerikanske veteraner en anden veteran, som har forsøgt at begå selvmord. Samtidig kender 62 procent en veteran, som har begået selvmord. Det viser en undersøgelse af organisationen Iraq and Afghanistan Veterans of America (IAVA) fra 2020.
Og ifølge National Veteran Suicide Prevention Annual Report fra 2020 er selvmordsraten blandt amerikanske veteraner halvanden gang højere end selvmordsraten blandt den amerikanske befolkning, når man sammenligner i forhold til køn og alder.
Disse tal indgår også i Thomas Howard Suitts rapport.
Moderne medicin kan betyde mere trauma
Forskeren peger på flere faktorer, som kan have forårsaget den høje selvmordsrate blandt de amerikanske soldater og krigsveteraner.
Heriblandt PTSD, fysiske skader og vanskeligheder med social reintegration i samfundet.
Siden 9/11 har man set en stigning i brugen af improviserede sprængladninger under krig. Det har resulteret i et forhøjet antal traumatiske hjerneskader hos soldaterne og veteranerne, lyder det fra forskeren.
Ifølge rapporten har traumatiske hjerneskader ramt 20 procent af soldaterne, som har været udsendt efter 9/11.
Skyldfølelse førte til selvmordstanker
Amerikaneren Dominic McDaniel var sergent i det amerikanske militær i syv år og er en af dem, som kender alt for godt til selvmord blandt soldater i militæret.
Han deler sin historie i rapporten fra The Cost of War-projektet.
McDaniel havde ansvaret for at lede et infanteri bestående af unge mænd i Irak i 2005.
Da nogle medlemmer af hans enhed, inklusiv den yngste soldat, blev såret under kamp, følte den daværende sergent en enorm skyld, fortæller han:
- Nogle af drengene blev såret, og jeg bad til Gud om hjælp. Jeg følte, at ingen kom, og det var op til os. Det var en meget ensom følelse, og jeg ved ikke, om den gik væk igen.
En eksplosion fra en improviseret sprængladning efterlod McDaniel med fysiske og psykiske skader, heriblandt PTSD og traumatiske hjerneskader.
Det kostede ham hans karriere i det amerikanske militær.
McDaniel havde vanskeligheder med at reintegrere sig i det civile samfund. Han isolerede sig og havde fortsat skyldfølelse over, at nogle medlemmer i hans infanteri blev såret, mens han var leder.
- Det var min skyld. De begyndte at begå selvmord, så snart vi kom hjem, fortæller han.
Hjælper vateraner
Den tidligere sergents overvældende skyldfølelse førte til alkoholmisbrug og skilsmisse. På lavpunktet kæmpede McDaniel med en depression og selvmordstanker.
I rapporten fortæller han, at ni soldater fra hans enhed mistede livet under krigen i Irak. 15 af dem tog sit eget liv efter hjemkomsten.
- Nu har flere mennesker fra min enhed begået selvmord end der er døde i kamp, siger McDaniel.
- Det fik mig til at reflektere over, hvad vi gik igennem, hvor vi var, og hvordan vores roller i krigen har forårsaget ekstrem kaos i hovederne på andre soldater.
Dominic McDaniel arbejder i dag for en nonprofitorganisation, som hjælper traumatiserede veteraner.
Efter 20 år er USA stadig i krig
Efter 9/11, som er en betegnelse for terrorangrebene mod USA 11. september 2001, erklærede USA ”krig mod terror”.
Målet med krigen er at forhindre terrororganisationer, heriblandt Al-Qaeda, Taliban og Islamisk Stat, i at angribe USA og dets allierede.
20 år efter 9/11 er krigen fortsat aktiv. Man kan i øjeblikket finde amerikanske soldater i lande som Irak, Syrien og Somalia.
Selvom USA og dets allierede har formået at dræbe prominente medlemmer af terrororganisationerne, er det stadig lykkedes for terroristerne at gå til angreb.
Så sent som i sidste måned var 13 amerikanske soldater blandt de 170 mennesker, som mistede livet, da Islamisk Stat sprang en selvmordsbombe ved Kabuls lufthavn i Afghanistan.