Taliban i Afghanistan

Mens Taliban nærmer sig, sender oprørere brev med desperat råb om hjælp

Taliban og oprørerne i Panjshir-provinsen udkæmper i øjeblikket både en væbnet kamp og en krig på ord. Begge nægter fortsat at overgive sig.

Taliban-krigere er søndag trængt længere ind i Panjshir-provinsen, der som den eneste i Afghanistan endnu ikke har overgivet sig til den militante islamistiske bevægelse.

Dagen igennem har der været kampe flere steder i provinsen, rapporterer flere medier.

Både talibanerne og oprørerne har i flere dage hævdet at have overtaget i den svært fremkommelige bjergprovins. Og ifølge TV 2s korrespondent Simi Jan kommer der lige nu ikke meget pålidelig information ud fra området.

- Det er simpelthen så svært at verificere, hvad der er op og ned. Problemet lige nu er, at der ikke er uafhængige medier til stede, og begge parter påstår, at de er hinanden overlegne, siger hun.

Ifølge Simi Jan er flere tusinde borgere fra Panjshir dog flygtet op i bjergene.

Både Taliban og modstandsfolk hævder at have overtaget

Søndag eftermiddag skriver Taliban-talsmanden Bilal Karimi på Twitter, at Taliban nu har erobret seks af Panjshirs syv distrikter. Der er fortsat kamphandlinger i provinshovedstaden Bazarak, skriver han.

- Adskillige af fjendens lejesoldater er dræbt eller såret, og mange våben, køretøjer og ammunition er faldet i vores hænder, hævder talsmanden.

Modstandsfolkenes talsmand Fahim Dashti beskylder omvendt Taliban for at udøve propaganda og siger, at oprørerne fortsat modsætter sig enhver aggression.

Lørdag hævdede han, at 600 Taliban-krigere var blevet dræbt, og at yderligere 1000 enten var drevet på flugt eller havde overgivet sig.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger modstandsfolkenes leder, Ahmad Massoud, søndag, at han er klar til forhandlinger med Taliban.

Advarer om humanitær katastrofe

Sideløbende med kampene har oprørerne i Panjshir sendt et åbent brev til FN og andre internationale organisationer.

I brevet efterlyser Amrullah Saleh, tidligere afghansk vicepræsident og nu en af lederne i Panjshir, omgående og omfattende hjælp til provinsen.

Her lyder det, at omkring 250.000 personer, heriblandt mange kvinder, børn og ældre samt 10.000 internt fordrevne fra andre dele af landet, nu er fanget i Panjshir-dalen uden adgang til mad, drikkevand, ordnede sanitetsforhold og lægehjælp.

Uden hjælp er man ifølge Saleh på vej mod en "fuldstændig humanitær katastrofe, herunder sult og massedrab, endda folkedrab", lyder det.

- Vi beder FN og det internationale samfund om at gøre sit yderste for at forhindre Talibans angreb på Panjshir-provinsen og om at opfordre til at forhandle en politisk løsning for at sikre, at de tusindvis af fordrevne og civile bliver reddet.

Men ifølge Simi Jan er det altafgørende for Taliban at få kontrol over Panjshir. Området er nemlig strategisk vigtigt, og samtidig er det den eneste provins, Taliban ikke kontrollerede, da bevægelsen sidst sad ved magten for 20 år siden.

- For at få kontrol over det her sted, vil Taliban gå rigtig langt. Og spørgsmålet er, om modstandsbevægelse vil opgive og nå til forhandlingsbordet, siger hun.

Svær situation

En af de internationale organisationer, der fortsat er tilstede i Afghanistan og i Panjshir-provinsen, er Emergency.

Den bekræfter ifølge nyhedsbureauet AFP, at Taliban-styrker er nået frem til Anabah-distriktet, hvor organisationen driver en lægeklinik.

- Mange er flygtet fra lokale landsbyer de seneste dage, skriver Emergency i en meddelelse.

Anabah er et af de distrikter, som Taliban hævder at have kontrol over, og selvom den aktuelle krig på ord gør det svært at holde overblik, tyder meget på, at Taliban vinder terræn i Afghanistans sidste bastion.

- Der er virkelig hårde kampe i området, og det går ikke oprørernes vej lige nu, vurderer TV 2s journalist i Afghanistan Nagieb Khaja.