Coronavirus

Læger advarer mod at bruge hestekur som medicin mod corona

Brugen af ivermectin mod coronavirus er så stort et problem, at både lægemiddelstyrelsen i USA og Lægemiddelstyrelsen i Danmark har advaret mod det.

OPDATERING: Denne artikel indeholdt oprindelig et citat fra læge Jason McElyea, som sagde, at skadestuerne på hospitalerne i Oklahoma var så overfyldte, at skudofre havde svært ved at komme til. Efterfølgende har magasinet Rolling Stone dog bragt en rettelse. Her skriver magasinet, at ét af de hospitaler i Oklahoma, McElyea arbejder for, ikke kan genkende lægens udlægning. På den baggrund har TV 2 valgt at fjerne citatet fra historien.

En amerikansk læge advarer nu mod brugen af Ivermectin mod coronavirus. Det sker, efter flere patienter i den amerikanske delstat Oklahoma har været indlagt til behandling for overdosering efter at have taget præparatet mod covid-19.

- Der er en grund til, at du skal have en recept for at tage den her medicin. Og det er, fordi det kan være farligt, siger Oklahoma-lægen Jason McElyea til BBC.

Ivermectin bruges især som ormekur til heste, men den kan også i mindre doser bruges af mennesker - mod blandt andet fnat.

I den amerikansk delstat, Mississippi, har sundhedsmyndighederne for nylig slået alarm. 70 procent af opkaldene til en forgiftnings-hotline har på det seneste handlet om mulig overdosering med ivermectin, skriver delstatens sundhedsstyrelse.

Delstatens sundhedsmyndigheder har senere, ifølge nyhedsbureauet Associated Press (AP), korrigeret dette, og oplyser nu, at det kun drejer sig om to procent af opkaldene.

- Medicin til dyr er højt koncentreret og beregnet til store dyr og kan være meget giftig for mennesker. Nogle af symptomerne forbundet med ivermectin kan være udslæt, opkast, kvalme, smerter i mellemgulvet, nerveforstyrrelser og potentielt alvorlig hepatitis, som kræver hospitalsindlæggelse, skriver Mississippis sundhedsstyrelse.

I Texas har en giftlinje, Texas Poison Center, ifølge Texas Public Radio i år modtaget 260 opkald indtil videre fra folk, der er blevet forgiftet af midlet.

Brugen af ivermectin mod coronavirus er blevet så udbredt, at den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse (FDA) i august i en usædvanlig skarp udtalelse advarede folk mod brugen.

- Du er ikke en hest. Du er ikke en ko. Det er farligt, og det kan medføre alvorlige skader. Det kan være dødeligt, lød advarslen fra FDA.

Også i Australien har myndighederne måttet advare mod ivermectin, efter at en mand i Sydney blev indlagt med en overdosis. Han havde blandt andet indtaget ivermectin mod coronavirus, skriver det australske medie ABC News.

Lægemiddelstyrelsen advarede i marts

I marts i år advarede Lægemiddelstyrelsen i Danmark mod brugen af ivermectin som middel mod coronavirus.

- Ivermectin er et præparat, der ligesom hydroxychloroquin, D-vitamin og zink er blevet fremhævet på sociale medier og via medierne som effektivt til behandling af covid-19, uden at der har været dokumentation for det fra større forsøg, skrev Lægemiddelstyrelsen dengang i en pressemeddelse.

Men der er ikke dokumentation for, at ivermectin virker mod coronavirus, skrev Lægemiddelstyrelsen på baggrund af, at det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) havde gennemgået forskningen på området.

- Der har været studier fremme med varierende resultater, hvor nogle viste effekt, mens andre ikke gjorde. Derfor er det fint, at EMA har set på de samlede data og nu konkluderer, at man ud fra nuværende tilgængelige data ikke bør anvende ivermectin mod covid-19, medmindre det er som led i et klinisk forsøg, sagde Hanne Lomholt, konstitueret chef for enheden Regulatorisk og Klinisk Evaluering i Lægemiddelstyrelsen dengang.

Men ifølge DR er der stadig danskere, der efterspørger ivermectin mod coronavirus. Det sker i lukkede Facebook-grupper, hvor medlemmerne ifølge DR blandt andet deler erfaringer om, hvordan man køber midlet på nettet.

- Vi advarer også mod illegal handel med midlet

I Danmark - og i resten af EU - kan man på recept købe ivermectin-tabletter, som indeholder mindre koncentrationer af midlet til behandling af eksempelvis fnat.

Lægemiddelstyrelsen har ikke noget overblik over, om der også i Danmark for nylig er sket indlæggelser på landets hospitaler efter overdosering med ivermectin, men henviser til regionerne.

- Men vi vil godt advare mod, at man bruger ivermectin mod coronavirus, og vi advarer også mod illegal handel med midlet, lyder det søndag fra Lægemiddelstyrelsen til TV 2.