Afghanske kvinder går på gaden i protest mod Taliban
Kvinderne frygter, at deres rettigheder forsvinder. På trods af Talibans løfter om det modsatte, så tyder meget på, at det sker.
Mens Taliban etablerer sig i Afghanistan, og Vesten gør status efter at have forladt landet, har en lille gruppe modige kvinder taget sagen i egen hånd for at gøre deres stemme gældende.
Både fredag og lørdag trodsede afghanske kvinder det nye styre. De gik på gaden i Kabul og demonstrerede for lige rettigheder og muligheden for at deltage i en ny regeringsdannelse.
- Vi demonstrerer imod, at de ikke vil give kvinder plads i regeringen. Det er alment kendt nu, siger en kvindelig demonstrant til TV 2s udsendte journalist Nagieb Khaja.
Kvinderne frygter, at deres rettigheder forsvinder sammen med den 20 år lange vestlige tilstedeværelse i landet.
- Mange kvinder klager. Vi har arbejdet hårdt for at nå så langt, som vi er. Vi kan ikke acceptere en regering af kun mænd, hvor kvinder er udelukket. Vi respekterer deres ord, men kun hvis de holder deres løfter, forklarer den kvindelige demonstrant til TV 2.
Sammenstød med Taliban
Ifølge CNN har kvindelige aktivister udført mindst tre demonstrationer på tværs af landet den seneste uge. Blandt andet fredag i hovedstaden Kabul og onsdag i den vestlige by Herat.
Det amerikanske nyhedsmedie beskriver desuden, hvordan den afghanske tv-station Tolo har vist billeder af en konfrontation mellem Taliban-vagter og de demonstrerende kvinder. I en video forsikrer en mand med en megafon, at han vil give kvindernes besked videre.
I samme video kan der høres kvindeskrig og en kvindestemme, der spørger:
- Hvorfor slår I os?
Kvinderne havde ifølge Tolo til hensigt at protestere foran præsidentpaladset, men blev stoppet af Taliban, som brugte tåregas mod demonstranterne.
En kvinde ved navn Soraya, som tidligere var ansat i den afghanske regering, var til stede ved demonstrationen, som hun siden beskrev således til nyhedsbureauet Reuters:
- Sammen med en gruppe kollegaer ville vi nærme os den tidligere regerings kontorer for at protestere. Men før vi nåede derhen, begyndte Taliban at slå kvinderne med strømpistoler, og de brugte tåregas mod kvinderne. De slog også kvinderne i hovedet med et magasin fra en pistol, og kvinderne begyndte at bløde. Der var ingen, som kunne spørge hvorfor, siger hun.
En video af den afghanske aktivist Narjis Sadat florerede lørdag på det sociale medie Twitter. Den blev blandt andet delt af en Reuters-journalist. I videoen ses kvinden med blod løbende ned ad ansigtet, tilsyneladende efter et sammenstød med Taliban i forbindelse med demonstrationen.
Taliban har dog afvist rigtigheden af videoernes indhold. Lederen af Kulturkommissionen, Muhammad Jalai, udtaler, at demonstrationerne var "et bevidst forsøg på at skabe problemer", og at "disse mennesker repræsenterer ikke engang 0,1 procent af Afghanistan".
Taliban lover at respektere kvinders rettigheder
Den islamistiske bevægelse har i forbindelse med magtovertagelsen i Afghanistan forsikret verden om, at man vil respektere kvinders rettigheder, men meget tyder dog på, at virkeligheden er en anden.
På et pressemøde 17. august udtalte Talibans talspersoner, at kvinder under det nye styre vil få lov at gå i skole og uddanne sig, men tilføjede, at det bliver "inden for rammerne af islamisk lov".
- Jeg forsikrer jer, at vi ikke vil tillade nogen at gøre noget mod jer. I er sikre, lød det fra oprørsgruppen.
Men blot én uge senere kunne FN oplyse, at organisationen har modtaget pålidelige rapporter om blandt andet begrænsning af kvinders rettigheder og henrettelser uden rettergang.
Da Taliban regerede i Afghanistan fra 1996 til 2001, levede landets kvinder under strenge regler. Det var blandt andet forbudt for kvinder at gå alene på gaden, vise sig offentligt uden burka og uddanne sig.
Kvinder skal gå tildækket
Inden hun blev evakueret fra Afghanistan, 11 dage efter at Taliban indtog Kabul, kunne TV 2s korrespondent Simi Jan berette, at kvinderne stort set er forsvundet fra gadebilledet.
- Væk er de kvinder, man så på gaden, der gik rundt i jeans, stramme toppe og et lille tørklæde, der dækkede håret mere symbolsk. Det er slut. Det er fortid. Nu skal man som kvinde gå tildækket.
Flere butikker og skønhedssaloner har fået overmalet deres facader, som hidtil har været prydet af kvinder.
Taliban er fortsat i gang med forhandlinger om den nye regering. BBC spurgte for få dage siden en talsmand for Taliban i Qatar, om kvinder vil få sæde i en kommende Taliban-regering.
- Det må de nok ikke, svarede han.