Taliban i Afghanistan

Ung dansk-afghaners familie fanget i Panjshir: - Der er kun en vej ud af byen

Ung dansk-afghansk studerende kan ikke komme i kontakt med sin bedstefar og to fætre i Panjshir-dalen, hvor modstandsfolk stadig kæmper mod Taliban.

Som den lille by ligger dér idyllisk midt i i Panjshir-dalen i Afghanistan, ligner den ikke midtpunktet for den væbnede modstand mod Taliban, der fortsat er i landet.

Men det er her, Afghanistans Nationale Modstandsfront (ANM) har lovet af fortsætte kampen mod Taliban. Som de sidste i hele landet nægter guerilla-krigerne i Panjshir-provinsen at overgive sig.

- Det er ikke krig, som vi kender det. Det er guerilla-kampe i bjergene, siger dansk-afghanske Fardin.

Han kommer fra Bazarak, provinshovedstaden i Panjshir-provinsen. Fardin kom til Danmark som lille dreng med sin familie i 2001 - kort før terrorangrebene i New York og Washington 11. september det år.

I denne artikel optræder Fardin kun med sit fornavn. TV 2 kender hans fulde identitet, men af hensyn til ham og hans families sikkerhed, optræder kun fornavnet her.

Bekymret

Fardin han har stadig familiemedlemmer, blandt andet en bedstefar og to fætre, som i øjeblikket er fanget i Bazarak.

- Jeg har ikke kunnet komme i kontakt med dem den seneste uge. Det er klart, man bliver bekymret for dem. Men de har det godt, det er ikke sådan, at der er kampe i gaderne i Bazarak, siger Fardin til TV 2.

Men selvom familiemedlemmerne også har boliger i Kabul, kan de lige nu ikke forlade den smukt beliggende provinshovedstad.

- Der er kun én vej ud af byen, og én vej ind, og når Taliban bevogter dem, er det ikke muligt at komme ind eller ud, siger Fardin.

Som så mange andre afghanere med familiemedlemmer i Panjshir får han sine informationer om, hvad der sker i området, fra sociale medier.

Lille by

Selvom Bazarak er provinshovedstad i Panjshir, er det en forholdsvis lille by med kun lidt over 20.000 indbyggere.

Der er kun knap 120 kilometer fra Panjshir til Afghanistans hovedstad, Kabul.

For mange som Fardin og hans familie er Panjshir-dalen hjemegnen, de vender tilbage til på sommerferie, når de er flyttet til hovedstaden Kabul eller til udlandet.

- Jeg var sidst i Afghanistan i 2016, og dengang var jeg i Panjshir tre-fire gange i løbet af den måned, jeg var der, siger Fardin.

Da TV 2 for et par uger siden skrev, at Taliban nu havde overtaget magten i hele Afghanistan, kontaktede han TV 2.

- Jeg gjorde opmærksom på, at der stadig blev kæmpet mod Taliban i Panjshir-provinsen, og at Taliban ikke havde overtaget hele landet, siger Fardin.

Har kæmpet siden krigen mod Sovjetunionen

Modstanden mod Taliban i provinsen går helt tilbage til krigen mellem Sovjetunionen og Afghanistan fra 1979 til 1989. Her førte Ahmad Shah Massoud med tilnavnet 'Løven af Panjshir' an i kampen mod Sovjet.

I den efterfølgende borgerkrig var han den militære leder af Den Nordlige Alliance, der i 2001 sammen med den amerikansk-ledede koalition fik fjernet Taliban fra magten.

Det nåede Massoud dog ikke selv at opleve. Han blev dræbt i et selvmordsangreb 9. september 2001.

Men i dag fører hans søn Ahmad Massoud kampen mod Taliban videre som leder af Afghanistans Nationale Modstandsfront (ANM).

Fardin siger til TV 2, at indbyggerne i Panjshir-provinsen er stolte mennesker, der står sammen i kampen mod de nye magthavere i Afghanistan.

- De kommer aldrig til at overgive sig til Taliban. De kæmper videre, siger Fardin.