Udland

Før og efter-billeder viser omfanget af orkanen Idas hærgen

Mindst 66 mennesker har mistet livet under den seneste uges uvejr i USA. Heraf 50 på østkysten hvor massiv regn har oversvømmet store områder.

Efterdønningerne af orkanen Ida har de seneste dage forårsaget voldsomme oversvømmelser i det nordøstlige USA.

Flere steder har fået historiske mængder regn, som har efterladt hele boligområder under vand.

Værst ramt er delstaten New Jersey, hvor 25 personer indtil videre er bekræftet omkommet som følge af vandmasserne, og tallet kan stige yderligere.

Guvernør Phil Murphy siger ifølge NBC News, at seks personer fortsat er savnet i den hårdt ramte stat.

- Vi erklærede nødretstilstand før nogen andre i vores område, men når det er sagt, så var det her historisk. Vi fik vel at mærke 200 til 250 millimeter regn, hvis ikke mere, på bare få timer, siger guvernøren.

Størstedelen af de omkomne er druknet, efter at deres biler blev fanget i de hastigt opståede oversvømmelser.

Satellitbilleder taget af teknologivirksomheden Maxar viser tydeligt omfanget af ødelæggelserne, hvor store områder af New Jersey står under vand.

Vandmasserne har blandt andet ramt baseballstadionet TD Bank Ballpark i byen Bridgewater. Normalt er stadionet hjemmebane for det lokale baseballhold Somerset Patriots, men efter Idas hærgen kan der ikke spilles bold på banen lige foreløbigt.

I Manville, New Jersey, har oversvømmelserne gjort store områder ufremkommelige, da veje og huse står under vand.

Zoomer man længere ud, kan man se, hvordan også den lokale jernbanestrækning i Manville nu står under vand, mens adskillige togvogne er efterladt strandet i vandmasserne.

Også byen New Brunswick blev hårdt ramt af oversvømmelserne.

Billedet herunder viser, hvordan den store Memorial Parkway og omkringliggende veje langs flodbredden ved Raritan-floden står fuldstændigt under vand.

Uvejret har ført til, at der er erklæret nødretstilstand i både New Jersey og nabostaten New York, hvor foreløbig 17 personer er omkommet i oversvømmelserne.

I forbindelse med orkanen Ida har de politiske ledere i New York og New Jersey understreget behovet for, at deres delstater forbereder sig på, at lignende orkaner og uvejr bliver mere normalt i som følge af klimaforandringerne.

- Ting, som vi før fik at vide var hundredårsbegivenheder, sker nu jævnligt. Men for at sige det, som det er, så bliver de også værre. Det er en helt ny slags virkelighed, sagde New Yorks borgmester, Bill de Blasio, på et pressemøde fredag ifølge Washington Post.

Også dødsfald i sydstater

Der er også registreret dødsfald i forbindelse med Idas hærgen i Pennsylvania, Maryland, Connecticut og Virginia samt i flere sydstater, hvor orkanen tidligere på ugen gik i land.

Det gælder særligt Louisiana, hvor 12 har mistet livet, men også i Mississippi og Alabama har uvejret kostet menneskeliv.

I alt har Ida foreløbig medført 66 dødsfald i USA.