Coronavirus

Fjerde bølge har ramt USA - nu kører ligtrailerne ud igen

Flere delstater oplever de hidtil højeste dødstal under pandemien. Der er tale om den perfekte storm, advarer ekspert.

Mens coronatallene i Danmark er stabile, tegner situationen sig anderledes i USA.

Her er de midlertidige lighuse vendt tilbage, og flere steder taler man om en fjerde bølge af coronapandemien.

Det skriver de nationale nyhedsmedier CNN og Washington Post.

Antallet af dødsfald med coronavirus er steget støt de seneste uger med et dagligt gennemsnit på 1500. Til sammenligning lød tallet i starten af juli på 200. I januar, som var den måned med flest coronarelaterede dødsfald i USA, var tallet tre gange højere.

Topper i Florida

Antallet af nye smittede stiger stort set over hele landet, skriver Washington Post, som har set nærmere på smitten.

Mens vaccinerne har brudt sammenhængen mellem infektioner og dødstal i mange områder, er dødstallene stærkt stigende i især de sydlige delstater med lav vaccinationstilslutning.

Det er dog ikke tilfældet alle steder.

Således er Florida i øjeblikket den stat, som er værst ramt af daglige dødsfald med coronavirus. Og det til trods for, at over 53 procent af befolkningen er fuldt vaccineret, hvilket gør delstaten til den 22. mest vaccinerede stat.

Her er det daglige dødstal i gennemsnit 325 den seneste uge, mens det daglige smittegennemsnit er knap 20.000. Dødstallene er de højeste i delstaten under pandemien. Det samme er tilfældet for delstaten Louisiana.

Senest har Florida købt 14 transportable lighuse, som skal afhjælpe situationen.

De midlertidige lighuse, som består af køleanhængere til lastbiler, blev et symbol på presset under pandemiens første bølge, hvor sundhedsvæsnet ikke kunne følge med coronavirussens ofre.

Halvdelen af delstaterne har vaccineret halvdelen af befolkningen

I Alabama advarer sundhedsmyndigheder om, at der ikke er plads til flere lig - til trods for at delstaten også gør brug af de transportable lighuse.

- De benyttes typisk ved hændelser med mange tilskadekomne, hvor der på samme tid er et stort antal lig. Det er faktisk en situation, der finder sted på Alabama-hospitaler lige nu, siger Alabamas sundhedsdirektør, Scott Harris, til CNN.

Delstaten oplever i øjeblikket en positivprocent på 23 procent, hvilket er en af de højeste i USA.

Omkring halvdelen af landets 50 delstater har vaccineret mindst 50 procent af borgerne, mens 32 procent af landets 12- til 17-årige er fuldt vaccineret.

En uforudsigelig faktor

Epidemiolog David Westly Dowdy fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health fortæller, at der fortsat er mange ubekendte faktorer i situationen.

- Den drivende faktor i den nuværende bølge er menneskelig adfærd - hvordan folk interagerer, og hvordan de reagerer på risiko, og det i sig selv er meget uforudsigeligt, siger han.

Over 640.000 amerikanere har efterhånden mistet livet med coronavirus, men eksperter frygter, at dødstallet endnu ikke er toppet.

På Institute for Health Mertics and Evaluation på University of Washington, fortæller forskeren Ali Mokdad til Washington Post, at hans forskergruppe estimerer, at USA vil opleve mellem 116.000 og 210.000 nye coronarelaterede dødsfald inden 1. december.

Samtidig viser gruppens model, at 56 procent af den amerikanske befolkning er immune overfor Delta-varianten som følge af vaccination eller infektion, og at 67 procent af befolkningen vil være immune per 1. december.

Den kommende måned bliver dog hård, advarer Ali Mokdad og påpeger, at 44 delstater oplever højt pres på deres intensiv-sengepladser.

På University of Texas' covid-19 Modeling Consortium, kalder direktør Lauren Ancel Meyers situationen "den perfekte storm med kombinationen af forandringer i virus og adfærdsændringer".

- Det betyder, at vi i dag som individer og som samfund bærer en stor del af kontrollen over, hvordan pandemien udvikler sig. Hvis vi tager forholdsregler, kan vi begynde at bremse og forhindre dødsfald, siger hun.