Udland

De blev fløjet ud af USA, men nu er tusinder strandet på en luftbase i Tyskland

USA har afsluttet sin historiske evakuering fra Afghanistan, men arbejdet er langt fra overstået.

Det første fly landede 20. august.

Siden da er det gået stærkt på den amerikanske Ramstein-luftbase i det vestlige Tyskland.

I alt 106 militære transportfly er ankommet til basen – hvert af dem med hundredvis af evakuerede afghanere ombord.

Oprindeligt lød det, at der var plads til omkring 5000 evakuerede på basen, hvor der er rejst en midlertidig teltlejr, men nu to uger senere huser basen næsten tre gange så mange.

Planen er, at afghanerne skal flyves videre, men som konsekvens af den kaotiske evakuering fra Afghanistan er der opstået en uventet flaskehalssituation.

- Vi var allerede overfyldt, og strømmen fortsatte bare. Vi fløj folk ind hurtigere, end vi kunne få dem ud, siger brigadegeneral Joshua Olson, der leder indsatsen på basen, til CNN.

Den seneste melding er, at der torsdag fortsat var 12.000 afghanere på basen i Tyskland samt yderligere 5000 i nogle barakker godt 10 kilometer derfra.

Omkring 13.500 er indtil videre fløjet videre til USA eller andre lande.

Ramt af pladsmangel

Ligesom andre vestlige lande blev USA overrasket over Talibans hurtige erobring af Kabul, hvilket indledte en evakuering i et omfang, man aldrig før havde set.

På daglig basis blev tusindvis af mennesker fløjet ud med amerikanske fly.

Mange blev fløjet til amerikanske anlæg i Qatar og Kuwait i nærområdet. Men her blev kapaciteten hurtigt fyldt op, og så kom basen i Tyskland i spil.

Ramstein er en af de største amerikanske militærbaser uden for USA og har under den 20 år lange krig i Afghanistan fungeret som transit for både udstyr og mandskab.

Nu blev den set som løsningen på amerikanernes pladsproblemer og bedt om at tage imod mange tusinde afghanere.

Men som flyene blev ved med at ankomme, slap pladsen op, og amerikanerne måtte lukke dele af basen af for at få plads til de ankomne afghanere.

Mændene bliver indlogeret 40 sammen i et telt, mens kvinder og børn er anbragt indenfor i hangarbygninger, skriver CNN.

- Du kan ikke udsætte dem for vejrforholdene. Det er 10 grader udenfor, og det regner. Det kan jeg ikke udsætte folk for. Slet ikke børn, siger Joshua Olson.

6000 børn blandt evakuerede

Billeder fra Ramstein-basen viser, hvordan pladsen nu er fyldt af række efter række med sandfarvede telte.

Rundt om står et metalhegn, hvor flere af beboerne har hængt deres tøj til tørre.

Mobile toiletter og vaskestationer sikrer adgang til de mest basale sanitetsbehov, og fra opstillede pavilloner bliver der serveret varm mad i små bokse tre gange om dagen.

For lederne af militærbasen opstår der dog løbende nye udfordringer – særligt i forhold til de omkring 6000 børn der er på basen.

- En af vores største problemer har været vådservietter og modermælkserstatning, siger Joshua Olson til CNN og tilføjer, at man på evakueringsflyene også løb tør for bleer.

Frustration og taknemmelighed

For afghanerne, der nu midlertidigt er flyttet ind på luftbasen, er ventetiden og uvisheden det sværeste. Mange har ikke kunnet komme i kontakt med deres pårørende, som stadig befinder sig i Afghanistan.

Med tanke på hvad de er flygtet fra, udtrykker mange dog taknemmelighed over deres situation.

- Jeg er bare glad for at være her, siger en af dem ved navn Hassan til New York Times.

En anden, Donia Laali, fortæller til CNN, at hun sammen med seks kvindelige familiemedlemmer kæmpede sig gennem kaosset i Kabuls lufthavn for at komme væk fra Taliban.

Hun udtrykker frustration over forholdene i lejren og over, at familiemedlemmerne er spredt over forskellige områder uden mulighed for at kommunikere med hinanden.

- Men når jeg tænker på, at jeg her er i sikkerhed fra Taliban, har jeg det okay. Når jeg føler mig tryg her, betyder det alt for mig, siger hun.

Over 120.000 evakueret

En aftale mellem amerikanerne og tyskerne betyder, at de evakuerede ikke kan blive på basen i længere end ti dage.

Oprindeligt var målet da også, at få afghanerne ekspederet videre inden for 48 timer, men screeningen af de tusindvis af evakuerede tager længere tid end ventet.

I alt har USA over de seneste uger fløjet flere end 120.000 mennesker ud af Afghanistan. Heriblandt er både amerikanske statsborgere, afghanere, der har arbejdet for USA, og deres familier samt personer og statsborgere fra USA's allierede.

Foruden de 17.000 afghanere, der afventer deres situation i Tyskland, befinder der sig også omkring 4300 afghanere på amerikanske baser i Italien og Spanien.