Udland

Kontroversiel skikkelse fra stormen på Kongressen har tilstået

Anklageren vil gå efter tre til fire års fængsel, når der falder dom i november.

Han var ikke til at overse, da han stod midt i begivenhedernes centrum med maling i ansigtet og en vældig pelshue med horn på hovedet.

Nu har Jacob Chansley tilstået sin rolle i stormløbet på Kongressen i USA 6. januar i år. Det skriver blandt andre CNN og CNBC.

Den 34-årige amerikaner fra Phoenix, Arizona, har erklæret sig skyldig i et enkelt anklagepunkt, der handler om hindring af Kongressen arbejde.

6. januar var Kongressens medlemmer samlet i Washington D.C. for at godkende resultatet af præsidentvalget, da Jacob Chansley og andre Trump-tilhængere brød ind i kongresbygningen og afbrød handlingen.

Siden har det amerikanske forbundspoliti, FBI, arbejdet på at identificere så mange som muligt af urostifterne. Det har resulteret i mindst 600 anholdelser og flere end 50 tilståelser.

Let at identificere

Lige præcis Jacob Chansley var dog ikke svær at identificere.

Han var i forvejen kendt som tilhænger af QAnon-bevægelsens konspirationsteorier og var flere gange troppet op til Trump-vælgermøder iført sit bemærkelsesværdige kostume. Han var tilmed kendt under navnet Q Shaman eller QAnon Shaman.

Den selvudnævnte shaman blev anholdt tre dage efter stormløbet på Kongressen og har siddet fængslet lige siden.

Hans tilståelse faldt fredag under et virtuelt retsmøde, efter at hans forsvarer havde indgået en aftale med anklagemyndigheden.

I den forbindelse accepterede han at betale 2000 dollars (12.527 kroner) i erstatning for ødelæggelser på kongresbygningen. Desuden risikerer han en bøde på op til 250.000 dollars (1.565.900 kroner).

Jacob Chansley blev oprindeligt tiltalt for seks overtrædelser af føderal lov, men i sidste ende erklærede han sig kun skyldig i den ene forbrydelse, som også var den mest alvorlige.

Den kan potentielt give op til 20 års fængsel, men det forventes, at Jacob Chansley slipper med en betydeligt lavere straf.

Anklagemyndigheden vil som led i tilståelsesaftalen gå efter en straf på omkring tre til fire års fængsel. En anden tiltalt, der erklærede sig skyldig i samme anklage, blev tidligere på sommeren idømt otte måneders fængsel.

Vil løslades indtil dom

Jacob Chansleys advokat, Albert Watkins, forsøgte fredag at få sin klient løsladt, indtil der falder dom 17. november.

Han argumenterede med, at Jacob Chansley ikke ”var en planlægger” af oprøret, og at han ”ikke var voldelig”.

Forsvarsadvokaten advokerede desuden for, at Jacobs Chansley er psykisk sårbar, og at det har forværret hans tilstand at sidde indespærret i otte måneder.

I juli fortalte advokaten til Reuters, at en psykiater havde diagnosticeret Jacob Chansley med forbigående skizofreni, bipolar lidelse, depression og angst.

Dommeren meddelte, at han vil træffe en afgørelse i spørgsmålet om løsladelse snarest.

På trods af stormløbet mod Kongressen 6. januar gennemførte Kongressen arbejdet med at godkende resultatet af præsidentvalget 3. november 2020. Dermed kunne valgets vinder, Joe Biden, indsættes som præsident 20. januar 2021.

Valgets taber, Donald Trump, har siden holdt fast i sine falske påstande om omfattende valgsvindel.

Fem personer mistede livet, da hans tilhængere stormede Kongressen.