Taliban i Afghanistan

Højreekstremister i USA beundrer Taliban for deres magtovertagelse i Afghanistan

Beundringen bekymrer flere eksperter.

I løbet af den seneste måneds tid har Taliban overtaget Afghanistan.

Og mens det skaber forargelse verden over, vækker det glæde i nogle kredse blandt hvide ekstremister i USA.

Positive tilkendegivelser om den militante islamistiske bevægelses formåen spreder sig nemlig lige nu på online platforme, der ofte bruges af folk, som går ind for hvidt overherredømme, skriver CNN.

De beundrer Taliban, fordi den militante gruppe har haft succes med magtovertagelsen, selvom internationale styrker har kæmpet imod. Det siger Joanna Mendelson, som forsker i indenlandsk terrorisme, til mediet.

Og ekstremisternes ros til Taliban skaber bekymring hos amerikanske myndigheder. De frygter blandt andet for, hvordan landets hvide højreekstremister vil behandle de nyankomne afghanere.

Det er noget, de hvide højreekstremister lægger mærke til

Megan Squire, forsker i ekstremistiske grupper i USA

Hvide højreekstremister vil lære af Taliban

CNN er kommet i besiddelse af en optagelse af et telefonopkald, hvor John Cohen, der er leder i intelligens- og analyseafdelingen i USA's ministerium for indenlandsk sikkerhed, taler med lokale og statslige politibetjente. Her fortæller han, at hans ministerium ser de hvide højreekstremisters kommentarer som foruroligende.

- Der er bekymringer om, at disse narrativer vil forårsage voldelige handlinger mod immigrantfællesskaber, visse trossamfund eller endda dem, som er evakueret til USA, siger han i gruppeopkaldet.

Organisationen SITE, som sporer ekstremisters online aktivitet, skriver i deres seneste nyhedsblad, at højreorienterede ekstremister i USA ser på Talibans magtovertagelse som "en lektion i kærlighed til fædrelandet, til frihed og til religion".

- De tog deres regering tilbage, indførte deres religion som lov og henrettede dem, som var uenige. Hvis de hvide mænd i Vesten havde samme mod som Taliban, ville vi ikke blive styret af jøder, som vi er nu, har en amerikansk højreekstremist skrevet på internettet ifølge SITE.

Joanna Mendelson fortæller, at ekstremister ofte tager aktuelle begivenheder og væver dem ind i deres egen fortælling og verdensbillede.

- Det faktum, at Taliban kunne erklære sejr over sådan en verdensmagt, er noget, som de hvide ekstremister lægger mærke til, siger forskeren.

Støtter op

Endnu en, der bakker op om bekymringen, er Megan Squire, som forsker i ekstremistiske grupper i USA.

Hun fortæller CNN, at flere hvide ekstremister frygter, at USA importerer islamistiske værdier ved at hente flygtninge fra Afghanistan.

De mener ifølge forskeren, at flygtningene er alt for anderledes til at kunne blive amerikanske borgere.

- Det er en anti-muslimsk ide, en anti-immigrations-idé, siger Squire.

Bekymringer for de nyankomne afghanere

I løbet af årene har hvide højreekstremister skabt en del uro og bekymringer i USA.

Det skete blandt andet i 2017, da de demonstrerede imod myndighederne i Charlottesvilles beslutning om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant skikkelse under den amerikanske borgerkrig.

De hvide ekstremister blev mødt af en gruppe moddemonstranter, og det førte til et voldeligt sammenstød.

De voldsomme scener resulterede i, at en moddemonstrant døde, da en hvid højreekstremist bevidst kørte ind i en gruppe mennesker.

Forsvarsministeriet i USA meddelte i mandags, at det sidste amerikanske evakueringsfly havde forladt Afghanistan.