Coronavirus

Norge og Israel slår smitterekorder

Mens vi genåbner i Danmark, er situationen en helt anden i andre lande

Genåbningen i Danmark fortsætter, og i nat kunne danskerne danse på landets diskoteker for første gang i halvandet år.

Samme festdag har man ikke haft i Norge.

Onsdag var der 1796 nye smittede i landet - det højeste under hele epidemien.

- Vi har ikke ret god kontrol, i og med at smitten er steget så meget, som den har gjort uge efter uge. Men samtidig bliver flere vaccineret nu, og det vil hjælpe os, siger assisterende sundhedsdirektør Espen Nakstad ifølge NRK.

Men på trods af vaccinen har de høje smittetal fået konsekvenser for genåbningen af landet – og nye restriktioner kan komme på tale, antyder Espen Nakstad.

- Foreløbig er genåbningen sat på pause for at kunne gennemføre yderligere vaccination, og regeringen vil tage stilling til dette i en helhed i den kommende tid, siger Espen Nakstad.

Stigende smitte i Oslo

Det er især i hovedstaden Oslo, at smitten med coronavirus er steget voldsomt. Onsdag registrerede byen 677 nye smittede, og Oslo Kommune beder nu de nationale sundhedsmyndigheder om råd og vejledning.

- Der er ingen tvivl om, at smittetallene er højere end det, som sundhedsmyndighederne stillede os i udsigt, da de satte skoler på grønt niveau. Derfor har vi nu bedt sundhedsmyndighederne om meget tydelige råd til, hvordan vi skal forholde os, siger Raymond Johansen, borgmester i Oslo.

I Norge har man en trafiklys-model for genåbningen af blandt andet skoler, og der blev for nogle måneder siden givet grønt lys til, at skolebørnene kunne komme tilbage i skole. Borgmesteren efterlyser også råd i forhold til vaccination af de 12-15 årige.

Han afviser dog over for NRK, at en ny nedlukning af Oslo er aktuel.

Rekord i Israel - men genåbning ligger fast

Også i Israel, der i foråret var blandt de hurtigste i verden til at rulle vaccinen ud, er de daglige smittetal steget støt på det seneste.

Tirsdag satte Israel rekord for antallet af nye smittede på én dag under pandemien: 10.947.

Men ifølge The Guardian har det ikke fået de israelske sundhedsmyndigheder til at sætte genåbningen i landet på pause. I Israel åbner skolerne i fuldt omfang i dag, og det har den israelske premierminister, Naftali Bennett, ikke tænkt sig at ændre på.

Han fastholder, at vaccine og brug af mundbind er nok til at bekæmpe pandemien i landet.

Smitten i landet er steget siden begyndelsen af august, og ifølge en israelsk ekspert er en af årsagerne, at effekten af vaccinen har vist sig at falde over tid.

- Mange af vores borgere blev vaccineret i december og januar. Men effekten af vaccinen har vist sig at falde med tiden, har Galia Rahav, leder af infektionsafdelingen på Sheba Medical Center i nærheden af Tel Aviv, tidligere sagt ifølge Ritzau.

- De mennesker, der blev vaccineret i begyndelsen af vaccineudrulningen, er langt mere sårbare over for coronavirus i dag end dem, der blev vaccineret senere, sagde hun.