Med billedet af den sidste soldat i Afghanistan forsøgte USA at sende et klart signal
Selvom det skal virke spontant, er billedet efter alt at dømme enormt koreograferet, vurderer USA-analytiker.
Generalmajor Chris Donahue blev den sidste amerikanske soldat i Afghanistan.
Mandag aften trådte han ombord på et C-17-transportfly, og klokken 23.59 lettede flyet fra lufthavnen i Kabul.
I det sekund Chris Donahue satte sine fødder på flyet, sluttede samtidig 20 år med amerikanske soldater på afghansk jord.
Øjeblikket blev foreviget af en fotograf med et night vision-kamera inde fra C-17-flyet og blev siden offentliggjort af det amerikanske forsvarsministerium med meddelelsen om, at den sidste soldat havde forladt Afghanistan.
Billedet var grynet og havde et grønt skær, men det var på ingen måde et tilfældigt billede, forsvarsministeriet lagde ud på sine sociale medie-profiler.
- Det er svært at se anderledes på det, end at det skal sende et meget klart signal, siger Vibeke Schou Tjalve, der er seniorforsker i global sikkerhed og verdenssyn ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
For billedet markerede ikke bare afslutningen på 20 års krig, men også afslutningen på en kaotisk amerikansk tilbagetrækning, der havde bragt præsident Joe Biden i modvind hjemme i USA.
Derfor er billedet også et klart forsøg på at styre narrativen om tilbagetrækningen, fortæller Vibeke Schou Tjalfe.
Ifølge seniorforskeren forsøger Joe Biden og hans administration at sende to budskaber med billedet. Det ene er, at han har gjort, hvad han lovede, og taget de amerikanske soldater hjem. Det andet er et budskab om, at USA fra det sekund ikke længere er i Afghanistan og derfor ikke kan tage ansvaret for, hvad der sker i landet.
Den rigtige mand
TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er enig i, at billedet af den sidste soldat er nøje tilrettelagt.
- Selvom det skal virke spontant, er det efter alt dømme enormt koreograferet. Og selv hvis det ikke var koreograferet, er der en fortælling i at sende det ud, fordi det er jo også et valg, siger han.
At det lige var Chris Donahue, der forlod landet som den sidste, og ikke "en eller anden 19-årig fra West Virginia", var heller ikke en tilfældighed, mener Mirco Reimer-Elster.
Den tostjernede general er velrespekteret og har en lang karriere bag sig i det amerikanske militær. Han begyndte karrieren i 1992 og har siden været udsendt 17 gange i Afghanistan, Irak, Syrien, Nordafrika og Østeuropa.
Senest har han stået i spidsen for den amerikanske evakueringsindsats i Kabuls lufthavn, der sluttede med ham selv.
Derfor var han også et helt naturligt valg, da amerikanerne i tilbagetrækningens sidste øjeblik skulle illustrere med et billede, at ”nu forlader de voksne Afghanistan, og selvfølgelig er det kaptajnen på broen”, mener Mirco Reimer-Elster.
Den analogi kan dog også nemt vendes til, at det var billedet på kaptajnen, der forlod den synkende skude, indskyder han.
Smal historie
Uanset hvordan man tolker budskabet, er det dog klart, at den visuelle fortælling er blevet en væsentlig del af krigen, fortæller Vibeke Schou Tjalfe.
- Der er slet ingen tvivl om, at dem, der arbejder professionelt med at formidle den amerikanske indsats med diplomati og forsvarets kommunikation, er 100 procent klar over, hvad det visuelle betyder, siger hun.
Om billedet af den sidste amerikanske soldat i Afghanistan så er et vellykket forsøg på at styre fortællingen, kan man ikke drage en endelig konklusion på endnu, mener seniorforskeren fra DIIS.
Fokuserer man alene på Biden-administrationens fortælling om, at det ikke nyttede at blive længere i Afghanistan, og går uden om diskussionen om 20 års krig, så går budskabet rent hjem, mener hun.
- Men er det klogt i den større sammenhæng at blive ved med at holde sig til den meget smalle historie frem for ærligt at gå ind i nogle af nederlagsdiskussionerne? Det er jeg ikke så sikker på, siger Vibeke Schou Tjalfe.