Taliban fejrer "komplet uafhængighed" med fyrværkeri og skud
Jublen brød i ud den afghanske hovedstad, så snart det sidste amerikanske fly var lettet fra lufthavnen i Kabul.
Mens det sidste amerikanske C-17-transportfly i nat fløj fra Kabul, fejrede Taliban-tilhængere enden på 20 års krig i gaderne.
Nattehimlen blev oplyst af fyrværkeri og skud fra våben, som Taliban-krigerne affyrede i glæde, skriver nyhedsbureauet AP, som befinder sig i Afghanistans hovedstad.
Tilbagetrækningen sætter punktum for 20 års krig og betyder, at den militante islamistiske bevægelse Taliban nu har kontrollen med landet.
- Den sidste amerikanske soldat har forladt Kabul lufthavn, og vores land har opnået fuldstændig selvstændighed, siger Taliban-talsmand Qari Yusuf til tv-stationen Al-Jazeera ifølge Reuters.
Jubel og skud i gaderne
Jublen brød i ud den afghanske hovedstad, hvor Taliban-krigerne fejrede magtovertagelsen, som de kalder for for "historisk".
- Jeg kan ikke udtrykke min glæde med ord. Vores ofre gennem 20 år har båret frugt, siger Taliban-krigeren Hemad Sherzad til AP, da nyhedsbureau taler med ham nær lufthavnen i Kabul.
Britiske BBC er også til stede i hovedstaden, hvor dyttende biler har fyldt gaderne, rapporterer mediet.
I løbet af natten er der blevet delt videoer fra lufthavnen i Kabul, hvor Taliban-krigere løber ind i lufthavnsbygningerne til det udstyr, som amerikanerne har efterladt, så Taliban kan fortsætte lufthavnsdriften. Det drejer sig blandt andet om to brandbiler, flytrapper og lastbiler, skriver The Guardian.
En kvart million liv
Med nattens tilbagetrækning har Joe Biden overholdt aftalen med Taliban om overdragelsen af magten. USA og de allierede skulle være ude af landet senest tirsdag.
Mandag nat dansk tid bekræftede Biden, at Taliban har kontrollen med Afghanistan.
- Nu er vores 20-årige militære tilstedeværelse i Afghanistan forbi, lød det fra præsidenten, der holder tale om tilbagetrækningen senere tirsdag.
Under hvilken styreform, Taliban vil lede Afghanistan, er endnu uvist. Men det frygtes, at bevægelsen genindfører det fundamentalistiske styre, som var i landet under Talibans ledelse fra 1996 til 2001.
TV 2s journalist Nagieb Khaja fortæller, at afghanerne er delte i to grupper – de progressive i byerne og de mere konservative i landområderne. De sidste er lettede over, at amerikanerne har forladt landet, fordi de har mærket meget til usikkerheden under krigen. Omvendt har de første nydt godt af den internationale tilstedeværelse.
- For dem er det en meget mørk dag, og de er meget bange for, hvad det er for et Afghanistan, der venter dem, siger Nagieb Khaja.
To-stjernet general var den sidste
Den sidste af de i alt 775.000 amerikanske soldater, der har været i Afghanistan de sidste 20 år, blev den to-stjernede general Chris Donahue.
Topgeneral Kenneth "Frank" McKenzie har ifølge CNN sagt til Reuters, at Donahue og den amerikanske diplomat i Kabul Ross Wilson var de sidste to amerikanske embedsmænd, som forlod Afghanistan.
- Stats- og forsvarsholdet kom ud på det sidste fly og var faktisk de sidste mennesker, som trådte på jorden, og som gik ombord på flyet, lød det fra Kenneth "Frank" McKenzie.
2500 amerikanske soldater har mistet livet under krigen, mens cirka 240.000 afghanere anslås at være blevet dræbt.