Taliban i Afghanistan

Nu er det slut med store amerikanske operationer for fred, siger Biden

Selvom USA nu trækker sig ud af Afghanistan, havde Biden et klart budskab med til IS-K.

Beslutningen om at forlade Afghanistan er slutningen på en æra. Slut er det med store militære operationer i fremmede lande for at opbygge nationer og demokrati.

Sådan lød budskabet fra USA’s præsident Biden i en tale til den amerikanske befolkning tirsdag aften.

- Vi har været en nation i krig for længe, sagde Biden, og talte om de mange ofre den amerikanske befolkning har måtte lide efter to årtier med krig.

18 veteraner begår hver eneste dag selvmord, sagde Biden og mindede amerikanerne om den kontante pris på krigen i Afghanistan: 300 millioner dollars hver evig eneste dag i to årtier.

Fremover skal USA undgå at have soldater på jorden i fremmede lande for at sikre amerikanernes sikkerhed i hjemlandet, lød det fra præsidenten. USA har droner, så terrorismen skal bekæmpes fra luften, argumenterede Biden.

USA har længe ønsket at trække sig ud

Budskabet står i stærk kontrast til tidligere præsident George W. Bushs argumenter fra 00’erne om, at USA skulle sikre fred hjemme ved at hjælpe med at opbygge en demokratisk stat i Afghanistan.

- Det er i vort lands interesse, at Afghanistan udvikler sig til et demokrati, lød det blandt andet fra Bush, da han i marts 2006 besøgte landet.

Siden da nåede over 2000 amerikanske soldater at miste livet i den krig, som USA endegyldigt satte punktum for, da den tostjernede general Chris Donahue mandag aften steg om bord på et evakueringsfly som den sidste amerikanske soldat.

Selvom Biden har fået kritik for sin håndtering af tilbagetrækningen, har han den amerikanske befolknings opbakning til at afslutte den næsten 20 år lange krig. Det siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster. Også selvom beslutningen egentlig blev taget af den tidligere præsident Donald Trump.

- Der har i ti år været en tendens i amerikansk politik til, at man vil bruge flere penge hjemme og færre penge ude i verden, siger han.

Kan Biden holde sit ord?

Spørgsmålet er så, om præsident Biden kan holde sit løfte om, at det skal være slut med at indsætte amerikanske landtropper i Mellemøsten?

- Nok langt hen ad vejen, men jeg tror ikke, at USA er færdig i Afghanistan, siger Mirco Reimer-Elster.

- Det kan godt være, at de nu bruger andre redskaber i værktøjskassen, men jeg tror ikke, at man kan smide værktøjskassen i skuret. Der er for stor risiko for, at Afghanistan bliver en terrorrede.

Ikke desto mindre var budskabet klart fra Biden: USA er nødt til i fremtiden at sætte mere simple og klare missioner i søen, og USA skal fortsat sætte fokus på at udbrede landets demokratiske værdier via diplomati, sagde præsidenten.

Tror man, at det betyder arbejdsro for USA’s fjender i Mellemøsten, havde Biden dog et klart budskab med til Islamisk Stat Khorasan (IS-K), som dræbte 13 amerikanske soldater under USA's evakueringsmission fra Afghanistan.

- Og til IS-K, vi er ikke færdige med jer endnu! sagde han.