Taliban i Afghanistan

- Jeg mistede min toårige datter i amerikansk droneangreb, siger far til TV 2

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, kan ikke afvise, at civile afghanere er blevet dræbt i søndagens droneangreb.

Ti civile afghanere - heriblandt seks børn - blev dræbt, da USA søndag udførte et droneangreb i Kabul mod et medlem af terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Det fortæller pårørende til TV 2s journalist i Afghanistan, Nagieb Khaja.

Jeg ved virkelig ikke, hvad deres formål er med at skyde her

Emal Ahmad, Kabul

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium ramte USA en bil, hvori der befandt sig en selvmordsterrorist. Angrebet blev udført efter meldinger om, at terroristen var på vej til lufthavnen i Kabul.

Men ifølge de pårørende var der kun civile ofre blandt de dræbte.

Mistede sin toårige datter

Emal Ahmad fortæller til TV 2, at han mistede sin toårige datter i det amerikanske droneangreb.

- Klokken var 16.10 i går, da de kom hjem og ville parkere bilen i garagen. Børnene var i bilen, nogle af dem var rundt om den, siger Emal Ahmad til TV 2.

Hvem blev dræbt?

- Dem allesammen. Alle 10.

Nagieb Khaja har delt at billede af den sønderbombede bil på sin Twitter-profil. På kølerhjelmen kan man se ødelagte sandaler.

Hvorfor tror du, de har affyret et missil her?

- Jeg ved virkelig ikke, hvad deres formål er med at skyde her. De kan have taget fejl eller fået en forkert rapport, siger Emal Ahmad.

Blev dit barn også dræbt?

- Ja, min lille datter Marefat på to år.

Hvad ønsker I nu?

- Vi ønsker retfærdighed, siger Emal Ahmad, som også mistede sin bror i droneangrebet.

USA vil ikke afvise civile tab

Det amerikanske forsvarsministerium Pentagon siger, de ikke kan afvise, at civile afghanere er blevet dræbt i søndagens droneangreb.

- Vi har ikke mulighed for at bestride det lige nu, men vi undersøger det. Tag endelig ikke fejl: Der er intet militær på Jorden, der gør mere for at undgå civile tab end USA’s militær. Ingen ønsker at se uskyldige mennesker miste livet. Vi tager det meget alvorligt, siger Pentagon-talsmand John Kirby på et pressemøde mandag.

Ifølge TV 2-journalist Nagieb Khaja er nyheden om det amerikanske angreb og de civile tab blevet modtaget med blandede følelser blandt almindelige afghanere.

- De civile afghanere, der er tilhængere af amerikanerne, er meget vrede over, at USA har forladt landet på den måde, siger Nagieb Khaja.

- Modstandere, der er pro-Taliban, er mere ligeglade. Deres holdning er, at det med at dræbe civile ”plejer amerikanerne alligevel altid at gøre”.

IS-K bag dødeligt angreb

For godt to uger siden overtog den militante bevægelse Taliban magten i Afghanistan.

Siden har USA og andre vestlige lande haft travlt med at evakuere egne borgere og lokale afghanere, som har arbejdet for de pågældende lande.

Torsdag blev 13 amerikanske soldater og flere end 100 civile dræbt i et angreb ved Kabuls Lufthavn.

Angrebet - som terrorgruppen Islamisk Stat Khorasan (IS-K) har taget skylden for - er det seneste årtis mest dødelige angreb mod amerikanske styrker i Afghanistan.

På et pressemøde samme aften svor præsident Biden hævn mod bagmændene til angrebet ved lufthavnen.

Lørdag kom så det første svar fra USA i form af et droneangreb. Ifølge USA's forsvarsministerium blev to IS-K-profiler dræbt i angrebet, mens en tredje person blev såret.

Ingen civile kom ifølge USA til skade i lørdagens angreb.