I Tyrkiet lever afghanske flygtninge i skjul: - Hvis jeg var blevet, havde de dræbt mig
Det er ikke nødvendigvis Europa, der er målet med flugten, men i Tyrkiet kan afghanerne ikke blive.
Op mod en halv million mennesker kan være på flugt fra Afghanistan, inden året er omme. I hvert fald hvis man skal tro de seneste forudsigelser fra FN's flygtningeorganisation, UNHCR.
Mange af de afghanske flygtninge kommer til nabolandet Iran. Herfra er det nemlig muligt at komme til Europa - gennem Tyrkiet - til et nyt liv uden Taliban.
Men i Tyrkiet bliver de afghanske flygtninge absolut ikke modtaget med åbne arme - tværtimod bliver de ikke anerkendt som flygtninge, og de risikerer derfor at blive smidt ud.
TV 2 har mødt nogle af de afghanske familier, der er lykkedes med at komme til Tyrkiet. Her lever de i skjul fra de tyrkiske myndigheder.
Måtte flygte hen over bjerg
For det afghanske par Mohammed og Shakila og deres små børn var det et spørgsmål om at komme ud af hjemlandet i en fart, allerede da Taliban overtog de første afghanske regioner.
De var især bekymrede for, hvordan Shakilas liv som kvinde ville blive under den militante islamistiske bevægelses styre.
Derfor flygtede de for to måneder siden til Iran for at komme videre til Tyrkiet. Men pigtråd, sikkerhedspatruljer og en kilometerlang grænsemur langs den tyrkisk-iranske grænse gør den tur særdeles besværlig. Familien måtte derfor krydse grænsen fra et bjerg i frygt for at møde tyrkisk grænsepoliti.
- Vi følte os i fare og følte, at de måske ville angribe vores familie. Jeg var nødt til at holde min søn for munden for at få ham til at tie stille, forklarer Mohammed til TV 2.
Siden familiens flugt er den tyrkiske oprustning kun blevet endnu mere omfattende, og grænsemuren mellem Tyrkiet og Iran skal efter planen være næsten 300 kilometer lang, når den står færdig.
Også den tidligere officer fra den afghanske regeringshær - der måtte overgive sig til Taliban - Enayat er kommet til den tyrkiske by Van med sin kone og søn. Det var anden gang, han forsøgte at komme ind i Tyrkiet, og først for fire dage siden lykkedes det.
- Hvis jeg blev tilbage (i Afghanistan, red.), ville Taliban dræbe mig, siger han til TV 2.
Hvorfor blev du ikke og kæmpede mod Taliban?
- Vi ville gerne kæmpe, men regeringen overgav alt til Taliban, så vi måtte også rejse.
For begge familier gælder det, at de må opholde sig indendørs for at undgå at blive set af de tyrkiske myndigheder - risikoen ved at gå ud er nemlig alt for stor, da de opholder sig ulovligt som flygtninge i landet. Af hensyn til familiernes sikkerhed oplyser TV 2 ikke deres efternavne.
Tyrkiet: Vi er ikke Europas flygtningevarehus
I Tyrkiet, der er det land i verden, der huser flest flygtninge, har de for alvor fået nok siden flygtningekrisen i 2015.
Hele fire millioner mennesker i Tyrkiet anslås at være flygtninge, heraf er 300.000 afghanske statsborgere.
Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan udtalte i forbindelse med Talibans magtovertagelse i Afghanistan, at Europa ikke skulle regne med noget denne gang:
- Tyrkiet har ingen pligt eller ansvar til at være Europas flygtninge-varehus, sagde han 19. august.
Af samme årsag kan det heller ikke lade sig gøre for de to familier i Van at blive på lovligt ophold i Tyrkiet, og de risikerer at blive smidt ud, hvis de bliver opdaget. Det fortæller Martin Selsøe Sørensen, TV 2s journalist i Tyrkiet.
- Fordi de er her ulovligt, skjuler de sig, mens de venter på en mulighed på at komme videre. Nogle af dem er allerede i kontakt med menneskesmuglere, som skal give dem et signal om, hvornår de kan komme videre.
Martin Selsøe Sørensen fortæller, at der lige nu er enormt stor bevågenhed omkring de afghanske flygtninge i landet, og at det gør det endnu sværere for dem at komme videre fra Tyrkiet til et andet land.
Men selvom vejen til et liv i et europæisk land kan gå gennem Tyrkiet, er det ikke nødvendigvis det, de afghanske familier har planlagt. Faktisk har de fleste af dem ikke planlagt noget som helst:
- Det indtryk, jeg fik, da jeg talte med familierne, var, at de simpelthen ikke har tænkt over det endnu, siger Martin Selsøe og fortsætter:
- Man skal huske, at der er tale om nogle mennesker, der har passet deres helt almindelige liv i Afghanistan og troet, at de vidste, hvad fremtiden ville bringe. Men pludselig blev det liv revet væk fra dem. Derfor er der jo ikke tale om mennesker, som har siddet i årevis og planlagt en flugt til Europa.
I sidste uge lød opfordringen fra UNHCR, at det internationale samfund øger den humanitære hjælp i Afghanistans nabolande, hvis det ønsker at holde de afghanske flygtninge tæt på deres hjemland.