Udland

Her forlader sidste soldat Afghanistan

Det lykkedes ikke USA at evakuere alle amerikanske borgere, der ønskede det.

De sidste amerikanske soldater har nu forladt Afghanistan.

Det oplyser general Kenneth McKenzie på et pressemøde i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

- Aftenens tilbagetrækning er både afslutningen på den militære del af evakueringen, men det er også enden på en næsten 20 år lang mission, der begyndte i Afghanistan kort efter 11. september 2001, siger general McKenzie ifølge The Guardian.

- Det var en mission, der stillede Osama bin Laden og en række af hans al-Qaeda-medsammensvorne til regnskab.

Han siger desuden, at USA ikke fik evakueret alle personer, der ønskede at blive det. Antallet af amerikanske civile, der ikke er blevet evakueret, er få hundrede personer, lyder det.

Den sidste af de i alt 775.000 amerikanske soldater, der har været i Afghanistan de sidste 20 år, blev den to-stjernede general Chris Donahue.

Topgeneral Kenneth "Frank" McKenzie har ifølge CNN sagt til Reuters, at Donahue og den amerikanske diplomat i Kabul Ross Wilson var de sidste to amerikanske embedsmænd, som forlod Afghanistan.

Den længste krig nogensinde

Dermed er den længste amerikanske krigsindsats nogensinde forbi.

- Det kostede 2461 amerikanske militærfolk og civile livet, og flere end 20.000 blev såret. Det inkluderer desværre 14 militærfolk, der blev dræbt i sidste uge af en IS-selvmordsbomber, siger Kenneth McKenzie med henvisning til det nylige angreb ved Kabuls lufthavn.

Generalen anslår ifølge Reuters, at der er omkring 2000 hardcore IS-krigere i Afghanistan, og at Taliban vil "få hænderne fulde" med at håndtere dem.

Samtidig siger han, at der i alt er blevet evakueret flere end 6000 amerikanske civile fra Kabul, og at der er blevet evakueret flere end 123.000 civile af amerikanerne og deres samarbejdspartnere.

Kenneth McKenzie understreger flere gange på pressemødet, at Taliban har været meget behjælpelige under evakueringen og gjort et godt stykke arbejde med at sikre lufthavnen under evakueringen.

Talsperson for Taliban-bevægelsen Qari Yusuf siger ifølge Al-Jazeera, at Afghanistan har fået "fuld uafhængighed", efter de sidste amerikanske tropper har forladt Afghanistan.