Flere civile ofre for amerikansk droneangreb på bil fyldt med sprængstoffer
Familiemedlemmer fortæller, at en familie på ni blev dræbt, da en bil blev sprængt foran deres hus for at forhindre terrorangreb på Kabuls lufthavn.
Søndagens amerikanske droneangreb i Afghanistans hovedstad, Kabul, har kostet flere civile afghanere livet.
Angrebet var rettet mod en bil med tilknytning til terrorbevægelsen Islamisk Stat Khorasan. Men det gik også hårdt ud over et hus, som køretøjet stod parkeret ved.
En kilde fortæller til tv-stationen CNN, at ni medlemmer af samme familie blev dræbt. Blandt dem var seks børn, lyder det fra kilden, der selv var onkel til de dræbte børn.
- Det var en helt almindelig familie. Vi er ikke Islamisk Stat eller noget, det var bare et almindeligt beboelseshus, siger onklen til CNN.
Uvist antal dræbte
En nabo til det ramte hus ved navn Ahad fortæller, at han så mellem fem og seks døde i huset, mens en afghansk embedsmand siger til nyhedsbureauet AP, at der ifølge hans oplysninger er tale om tre døde børn.
Og ifølge TV 2s journalist Nagieb Khaja, der lige nu befinder sig i Kabul, er det svært at blive konkret på det egentlige dødstal efter angrebet.
- Der er mange forskellige tilbagemeldinger om, hvor mange der er blevet dræbt. Men det er 100 procent sikkert, at der er civile, som er blevet dræbt. Man ved bare ikke hvor mange, siger han.
Amerikanerne rettede søndag et målrettet droneangreb på bilen, efter man havde fået troværdige informationer om, at bilen udgjorde en ”akut fare”, fordi den skulle bruges til et nyt terrorangreb på lufthavnen i Kabul.
Enten som bilbombe eller til at transportere en eller flere selvmordbombemænd udstyret med bombebælter.
Dobbelt sprængning
Angrebet mod bilen viste tilsyneladende, at amerikanerne havde ret i deres mistanke, fortæller Nagieb Khaja.
- Alt tyder på, at man har ramt et eller andet, for der har været en dobbelt sprængning. Det vil sige, at man har ramt en bil, hvor der har været en sprængladning i. Ifølge amerikanerne har der også været en eller er flere mennesker i eller ganske tæt på bilen, siger han.
En talsmand for det amerikanske militær tøver da heller ikke med at kalde angrebet en succes.
- Vi er overbevist om, at vi har haft held til at ramme vores mål. Den voldsomme ”anden eksplosion” fra bilen tyder på, at den har rummet en betydelig mængde eksplosivt materiale, siger kaptajn Bill Urban, der er talsmand for US Central Command.
Han tilføjer, at ”ethvert muligt tab af uskyldige liv vil berøre os dybt”, og at man vil gennemføre en nærmere undersøgelse af de civile tab.
Talibans ærkefjende
Det amerikanske angreb var rettet mod Islamisk Stats lokale afdeling i Afghanistan, Islamisk Stat Khorasan.
Det er dem, der har taget skylden for torsdagens bombeangreb på lufthavnen i Kabul, der kostede mere end 100 mennesker livet, deriblandt 13 amerikanske marinesoldater.
Islamisk Stat Khorasan er ikke bare USA’s svorne fjende. De er også ærkefjender til Taliban, der nu sidder på magten i Afghanistan, og nu tyder meget på, at USA og Taliban har indgået en form for samarbejde i kampen mod Islamisk Stat Khorasan. Det fortæller udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator Jacob Kaarsbo.
- Der har været tvivl om samarbejdet mellem USA og Taliban, men nu tyder det på, at amerikanerne har placeret ansvaret og bedt Afghanistans nye ledelse om hjælp til at bekæmpe terrortruslen, siger han til TV 2.
Taliban har dog ikke offentligt vedkendt sig nogen rolle i angrebet. Tværtimod var Talibans talsmand Bilal Kareemi søndag ude og fordømme det amerikanske droneangreb.
Han slog fast, at Taliban ikke kendte til angrebet på forhånd, og at USA ikke har ret til at gennemføre den slags angreb på et andet lands territorium.
- Vi fordømmer den slags operationer, når som helst USA gennemfører dem, sagde Bilal Kareemi.
"Det plejer amerikanerne at gøre"
Ifølge Nagieb Khaja er nyheden om det amerikanske angreb og de civile tab blevet modtaget med blandede følelser blandt almindelige afghanere.
- De civile afghanere, der er tilhængere af amerikanerne, er meget vrede over, at USA har forladt landet på den måde, siger Nagieb Khaja.
- Modstandere, der er pro-Taliban, er mere ligeglade. Deres holdning er, at det med at dræbe civile ”plejer amerikanerne alligevel altid at gøre”.
Mandag lykkedes det at afværge et nyt angreb på Kabul Lufthavn, da lufthavnens raketforsvar skød mindst fem raketter ned, før de nåede frem til deres mål.
Ifølge øjenvidner blev raketterne affyret fra en bil parkeret i nærheden af lufthavnen. Øjenvidnerne fortæller også, at gader og huse i et boligkvarter i nærheden af lufthavnen blev ramt af nedfaldende vragdele fra de ramte raketter.
Der er ingen meldinger og dræbte eller sårede i forbindelse med raketangrebet.