32 flygtninge omringet af grænsevagter på begge sider

Selvom gruppen har søgt international beskyttelse i Polen, nægter myndighederne at lukke dem ind - og Hviderusland vil ikke have dem tilbage.

I mere end tre uger har 32 afghanske flygtninge været fanget på grænsen mellem Polen og Hviderusland.

Gruppen flygtede i august fra det uroplagede Afghanistan og satte kurs mod Polen, men nu er flygtningene blevet gidsler i en politisk strid mellem de to lande.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Selvom gruppen har søgt international beskyttelse i Polen, nægter myndighederne at lukke dem ind i EU-landet. Flygtningene får heller ikke lov at komme tilbage til Hviderusland.

Klager over opkast og diarré

Ifølge den polske hjælpeorganisationen Ocalenie har flygtningene slået lejr på en mudret mark nær landsbyen Usnarz Górny i grænselandet mellem Polen og Hviderusland.

De har ingen adgang til toiletter eller rent vand, og flere medlemmer af gruppen er ifølge Ocalenie blevet syge.

- Mange klager over feber, opkast og diarré, siger Kalina Czwarnog, som er talsperson for Ocalenie, til det tyske nyhedsbureau dpa.

Ifølge dpa har vagterne ved den polske grænse forhindret en ambulance i at nå frem til de syge flygtninge.

Ocalenie kalder flygtningenes situation for en humanitær katastrofe.

- De har ikke mulighed for at søge ly, og de har ikke adgang til rent vand. De drikker vand fra et beskidt vandløb, siger talspersonen Kalina Czwarnog fra Ocalenie til dpa.

Politisk strid

I sidste måned beskyldte flere EU-lande Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, for at sende flygtninge mod EU-lande som Polen, Litauen og Letland - som hævn for EU’s sanktioner mod Hviderusland.

- Det, vi står over for, er en aggressiv handling fra Lukasjenkos regime, der handler om at provokere. Det er ikke primært en migrationskrise, men en aggression, lød det i starten af august fra EU’s migrationskommissær, Ylva Johansson.

Det er denne politiske kontrovers, de afghanske flygtninge er havnet midt i.

- De er ofre for et politisk spil mellem landene, siger Aleksandra Fertlińska fra Amnesty Internationals polske afdeling til The Guardian.

- Men det vigtigste er, at dette politiske spil er underordnet. De er flygtninge og er beskyttet af Genève-konventionen, og derfor bør vi acceptere dem.

Frygter nye flygtningestrømme

I sidste uge beordrede EU’s Menneskerettighedsdomstol Polen og og de baltiske lande til at hjælpe migranter og flygtninge ved landenes grænser med mad, tøj, medicin og om muligt midlertidigt ly.

EU-domstolen slog dog samtidig fast, at landene ikke er forpligtet til at åbne grænserne for flygtningene.

Situationen i Afghanistan har fået flere EU-lande til at frygte en gentagelse af de store flygtninge- og migrantstrømme i 2015.

FN vurderer, at op mod en halv million afghanere kan blive tvunget til at flygte ud af landet, efter Taliban har overtaget magten i landet.

EU har nu indkaldt medlemslandenes indenrigsministre til hastemøde tirsdag om flygtningeproblematikken.