Taliban i Afghanistan

Taliban vil lade udlændinge og afghanere rejse

Vi har modtaget forsikring fra Taliban om udrejse for udlændinge og udvalgte afghanere, siger over 100 lande.

Taliban forsikrer mere end 100 lande om, at de vil lade alle udenlandske statsborgere og afghanere med rejsepapirer udstedt af et andet land rejse ud af Afghanistan.

Det vil ske, selv når de sidste soldater fra USA tirsdag trækkes hjem fra Kabul lufthavn. Her har de har hjulpet tusinder af egne borgere og afghanere med at blive evakueret.

Det fremgår af en ny erklæring fra de flere end 100 lande.

Aftalen med Taliban vil kunne gavne de danske borgere og afghanere, som har arbejdet for Danmark, som det ikke er lykkedes at evakuere. De får med aftalen med Taliban en ny mulighed for at nå ud af landet.

- Vi har modtaget forsikringer fra Taliban om, at alle udenlandske statsborgere og alle afghanere med rejsebemyndigelse fra vore lande vil få lov til at bevæge sig på en sikker og rolig måde til udrejsepunkter og forlade landet. Sådan lyder det i den fælles erklæring.

Det fremgår også, at landene vil fortsætte med at udstede rejsepapirer til udvalgte afghanere.

40 danskere stadig på liste

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, siger søndag aften til fransk tv, at Frankrig sammen med briterne og tyskerne vil arbejde videre med et forslag fra FN: at etablere en sikker zone i Kabul. Den skal fungere som en vej ud for folk, der forsøger at forlade landet.

Macron siger også, at den nye aftale med Taliban om udrejse ikke betyder, at man anerkender islamisterne som de nye herskere i landet.

Torsdag bekræftede udenrigsminister Jeppe Kofod, at der er cirka 40 personer på den såkaldte danskerliste. De befinder sig fortsat i Afghanistan. Det er uvist, om de alle har et ønske om at komme ud af landet.

Det er lykkedes at evakuere knap 1000 danskere og afghanere. Afghanerne har arbejdet for ambassaden i Kabul og som tolke i den danske hær. For dem gælder, at de har kunnet taget deres nærmeste familie med til Danmark.

Fredag landede et Hercules-fly i Aalborg. Det var det sidste danske militærfly, som har deltaget i den dramatiske evakuering af danskere og afghanere fra Kabul lufthavn.