Næste angreb i Kabul er ikke nødvendigvis en selvmordsbomber, siger ekspert
De sidste amerikanske soldater er ekstremt udsatte de næste dage, lyder det.
Det er under en uge siden en selvmordsbomber i Kabuls lufthavn kostede 170 menneskeliv.
Men skal man tro den amerikanske præsident Joe Biden, så er der stor risiko for endnu et terrorangreb inden for det næste døgn.
- Situationen fortsætter med at være ekstremt faretruende, og risikoen for et terrorangreb er fortsat høj, lød det lørdag aften på et pressemøde.
Et kommende angreb fra terrorbevægelsen Islamisk Stat Khorasan behøver ikke nødvendigvis være endnu en selvmordsbomber, mener Hans Peter Michaelsen, der er forsvarsanalytiker og tidligere udsendt i Kabul som rådgiver for den afghanske hær.
- Der er også andre måder, IS-K kan ramme lufthavnen på, siger han.
Raketter og usikre kontrolposter
Et næste angreb kan blandt andet komme fra luften, lyder det.
- Da jeg var i Kabul, skete det indimellem, at der kom raketter, der ramte lidt på må og få. Man kan jo sagtens skyde raketter afsted, der kan ramme inde på lufthavnens område udenfor Kabuls omegn eller forstæder, siger forsvarsanalytikeren.
Selv om præcisionen er mindre, kan ødelæggelserne ved et et raketangreb sagtens være store, lyder det.
Truslen fra endnu et selvmordsangreb er heller ikke forsvundet, fordi en del af sikkerheden omkring lufthavnen er overladt til Talibans kontrolposter, som ifølge Hans Peter Michalsen sjældent er særligt veluddannede. Derfor kan en selvmordsbomber godt snige sig igennem endnu en gang.
Det høje trusselsniveau i Afghanistan finder sted samtidig med, at amerikanerne er nået til de afsluttende dage af tilbagetrækningsmissionen.
Det er en farlig kombination.
En svær weekend
31. august skal USA overlade kontrollen med Afghanistan til Taliban, og derfor skal tusindvis af amerikanske soldater flyves ud af landet.
Lørdag blev det oplyst, at færre end 4000 amerikanske soldater er tilbage i lufthavnen for at bistå evakueringer. For få dage siden var antallet 5800.
Jo færre soldater, der er tilbage, jo mere blotter amerikanerne sig. Det fortæller Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator.
- Normalt trækker man sig ikke ud af fjendeland. Men det er det, amerikanerne skal nu. Så det er en helt vild mission, siger han.
Derudover udgør de sidste amerikanske styrker også et oplagt mål for IS-K eller andre terrorgrupper. Jacob Kaarsbo kalder soldaterne et "spektakulært mål".
- Hvis IS har kapacitet til det, så ville det være en kæmpe propagandasejr, at de kunne ramme nogle af de sidste amerikanske soldater, siger han.
Også TV 2s korrespondent Simi Jan tror, at der er risiko for endnu terrorangreb, inden amerikanerne forlader Afghanistan.
- Den største hovedpine er den ustyrlige terrororganisation. De ville elske at lave et angreb igen, og de er ligeglade med, hvad USA eller Taliban siger. De kører deres eget spil, siger hun.
Flere amerikanske angreb på vej
USA svarede fredag igen på selvmordsangrebet og dræbte tre personer, hvoraf to var en del af IS-K, i et fjernstyret droneangreb.
Angrebet var rettet mod det islamistiske netværk i Nangarhar-provinsen i den østlige del af landet mod grænsen til Pakistan, men om de to dræbte var direkte involveret i lufthavnsangrebet, er uvist.
Den fremgangsmåde vidner om, at amerikanerne har ret præcise efterretninger på, hvor IS K- medlemmerne befinder sig, mener Hans Peter Michaelsen.
Derfor tror han også, at der kan der være flere amerikanske angreb under opsejling.
- De har formodentligt allerede nogle droner i luften og en idé om, hvor IS opholder sig, så de kan angribe nogle nye, siger han.
Under lørdagens pressemøde lovede Joe Biden, at USA "vil finde enhver, der var involveret i det afskyelige angreb og få dem til at betale."