Taliban i Afghanistan

Amerikansk droneangreb kan være udslag af nyt samarbejde med Taliban

Søndagens anslag mod medlemmer af terrorbevægelsen IS-K kan være koordineret mellem USA og det nye afghanske regime, mener journalist.

Det var målrettet. Formentlig også præcist eksekveret. Og i hvert fald rettet mod en potentiel trussel, da USA søndag satte endnu et droneangreb mod ledende skikkelser fra den lokale terror-fraktion IS-K i Kabul.

Ifølge USA eliminerede man flere selvmordsbombere i en bil lidt nordvest for Kabul lufthavn, hvor der torsdag fandt en terrorhandling sted, der dræbte langt over 100 soldater og civile.

Missionen var et udslag af et styrket samarbejde mellem de tilbageværende amerikanske militærenheder og Taliban.

Det vurderer TV 2s journalist Nagieb Khaja, som gennem de seneste dage har bevæget sig meget tæt på Taliban.

- Amerikanerne bruger andre efterretningskilder end deres egne. Det være sig overvågning, andre efterretningstjenester, men ikke mindst et øget samarbejde med Taliban, siger Nagieb Khaja.

Taliban vidste besked

Den amerikanske tilstedeværelse i Afghanistan er skrumpet i takt med den igangværende tilbagetrækning, som har deadline 31. august.

Der er under 4000 amerikanske tropper tilbage i det krigshærgede land. Og de befinder sig alle i eller ved Kabul lufthavn for at sikre de sidste rejsende ud af landet.

Ikke desto mindre er det lykkedes at få ram på en bil med selvmordsbombere og dermed undgå en ny tragedie.

- Vi er sikre på, at vi med succes ramte målet. Der var en betydelig anden eksplosion fra køretøjet. Det indikerer tilstedeværelsen af en anselig mængde sprængstof, bekræftede kaptajn Bill Urban få timer efter dagens droneangreb.

Det amerikanske vidensniveau kommer ikke heller ud af det blå.

- Der er en ting, som står klart, og det er, at Taliban havde kendskab til det planlagte angreb. Der gik meget kort tid, fra at amerikanerne havde gennemført deres aktion, til at Taliban havde et pressemøde klar, hvor de dels var klar over, hvad der var sket, og hvem der blev ramt, siger Nagieb Khaja.

Raseri og ansigtstab

Da det lykkedes for selvmordsbombere at sprede rædsel i Kabul lufthavn forleden, var det et ansigtstab for Taliban.

Fordi man kort forinden havde hævdet at have situationen under kontrol.

- Fra Talibans side har der været et stort raseri for at sige det mildt. De er virkelig vrede, siger Nagieb Khaja.

På et pressemøde tirsdag erkendte Taliban-talsmand Zabihullah Mujahid godt nok, at der var efterretninger om et muligt terrorangreb, men han forsikrede også om, at Taliban havde styr på sikkerheden – modsat den tidligere regering.

De ord blev gjort til skamme med angrebet på lufthavnen i Kabul.

- Angrebet var 100 procent et forsøg på at destabilisere det nye styre, og så var det et angreb på de afghanere, der gerne vil til Vesten, og som af Islamisk Stat bliver anset som forrædere, sagde Taliban-talsmanden.

USA svarede natten til lørdag igen med et droneangreb rettet mod medlemmer af IS-K terrorbevægelsen om området.

Samtidig erkendte USA's præsident Joe Biden, at et nyt terrorangreb i Kabul ville være "højst sandsynligt".

Mere specifik amerikansk aktion

Men inden det nåede så vidt, fik USA med endnu et droneangreb efter eget udsagn forpurret planerne fra IS-K.

Og denne gang ramte man mere præcist, fordi der var tale om terrorister i fuld gang med at gennemføre et planlagt angreb, lyder vurderingen.

- Amerikanerne har været mere specifikke ved den aktion, vi har set i dag, siger udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator Jacob Kaarsbo til TV 2.

For Danmark sluttede engagementet fredag, da et dansk Hercules-fly fra Kabul landede i Aalborg.

De amerikanske tropper vender hjem tirsdag. Derefter er det alene Taliban, der afgør, hvad der skal ske med Kabul og resten af landet.