Udland

USA udfører droneangreb mod Islamisk Stat i Afghanistan

Ifølge Pentagon er én dræbt i angrebet, hvor USA's mål var et Islamisk Stat-medlem i Afghanistan.

USA har gengældt angrebet, der torsdag dræbte mange amerikanske soldater og civile afghanere ved Kabuls lufthavn.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, natten til lørdag dansk tid.

- De indledende meldinger går på, at vi dræbte målet. Vi har ikke hørt om civile tab, oplyser kaptajn Bill Urban fra det amerikanske militær i en erklæring.

Forlad lufthavnen "øjeblikkeligt"

Ifølge Pentagon var angrebet rettet mod en "planlægger" fra terrororganisationen Islamisk Stat. Om denne person direkte har været en del af terrorangrebet, som ramte Kabuls lufthavn tidligere på ugen, melder myndighederne ikke noget om.

Det amerikanske droneangreb fandt sted i Nangarhar-provinsen i den østlige del af Afghanistan ved grænsen til Pakistan.

Kort tid efter meldingen om droneangrebet skrev nyhedsbureauet AFP, at USA opfordrer borgere til at forlade området ved lufthavnen i Kabul "øjeblikkeligt".

- Amerikanske statsborgere, der lige nu befinder sig ved Abbey-indgangen, den østlige indgang, den nordlige indgang eller den nye indgang tilhørende indenrigsministeriet, bør straks forlade området, oplyser USA's ambassade i Kabul i en advarsel tidligt lørdag morgen lokal tid.

Nyhedsbureauet Reuters skriver lørdag morgen dansk tid, at der stadig er flere end 5000 mennesker i Kabuls lufthavn, som venter på at blive evakueret. Derudover er tusindvis af mennesker samlet udenfor lufthavnen.

Biden godkendte angrebet

Allerede kort efter eksplosionen i Kabul fortalte USA's præsident, Joe Biden, at han overvejede at beordre luftangreb mod Islamisk Stat.

- Til dem, der udførte angrebet, og til dem, der vil såre USA. Vi vil ikke tilgive, og vi vil ikke glemme. Vi vil jage jer og få jer til at betale, lød det torsdag aften dansk tid fra den amerikanske præsident.

Mindst 13 amerikanske soldater og 72 afghanere blev dræbt i angrebet, som den militante gruppe Islamisk Stat Khorasan efterfølgende tog skylden for. Angrebet er et af de mest mest dødbringende i de knap to årtier, amerikanerne har befundet sig i landet.

En unavngiven embedsmand med kendskab til det amerikanske droneangreb fortæller til CNN, at Biden godkendte angrebet mod planlæggeren fra Islamisk Stat Khorasan.

I en erklæring fredag udtalte talskvinde for Det Hvide Hus, Jen Psaki, at Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris var blevet advaret om, at "endnu et terrorangreb i Kabul er sandsynligt".