Udland

Nyt terrorangreb "højst sandsynligt" indenfor det kommende døgn, advarer Biden

Pentagon vil ikke svare på, om to IS-ledere, der blev dræbt ved drone-angreb natten til lørdag, også var involveret i terrorangrebet i Kabul torsdag.

USA's præsident Joe Biden frygter, at endnu et terrorangreb kan være under opsejling i Kabul i kølvandet på lørdagens gengældelsesaktion fra USA rettet mod IS-K bevægelsen.

- Situationen fortsætter med at være ekstremt faretruende og risikoen for et terrorangreb er fortsat høj, siger Joe Biden i en officiel erklæring fra Det Hvide Hus.

- Jeg har pålagt vores militær at træffe flest mulige foranstaltninger for at sætte beskyttelse såvel mod civile som vores egne folk i højeste beredskab, lyder det videre fra USA's præsident.

Erklæringen kommer efter at Biden har haft konsultationer med både sikkerhedsrådgivere i Washington og den amerikanske militære ledelse i Kabul, oplyser han.

Biden: Vil fortsætte med at stille de rette til ansvar

Joe Biden forudser flere træfninger som følge af torsdagens terrorangreb, der dræbte 13 amerikanske soldater og et stort antal civile, og som blev besvaret med et droneangreb lørdag.

- Det angreb, vi var udsat for, er ikke det sidste og vi vil fortsætte med at stille de rette til ansvar for den forfærdelige gerning. Et angreb mod Kabul lufthavn indenfor de næste 24-36 timer er højest sandsynligt, advarer USA's præsident.

Angrebet ved lufthavnen i Kabul torsdag kostede mindst 100 civile og 13 amerikanske soldater livet.

To døde og én såret

På et pressemøde tidligere lørdag oplyste William "Hank" Taylor, generalmajor i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon, at ingen civile kom til skade ved det amerikanske droneangreb natten til lørdag.

Ved droneangrebet blev to ledere i terrororganisationen Islamisk Stat (IS) dræbt.

Angrebet var rettet mod det islamistiske netværk i Nangarhar-provinsen i den østlige del af landet mod grænsen til Pakistan.

Ud over de to dræbte IS-folk blev en tredje person såret, lyder meldingen fra Pentagon.

En pressetalsmand for Pentagon, John Kirby, tilføjer, at "den kendsgerning, at to af disse individer ikke længere går på Jordens overflade, er en god ting".

Men hverken John Kirby eller William "Hank" Taylor ville oplyse, om de to dræbte IS-ledere var involveret i terrorangrebet i Kabul torsdag.

- De var ISIS-K planlæggere og facilitatorer. Det i sig selv er grund nok, sagde John Kirby. ISIS er Pentagons betegnelse for Islamisk Stat.

De militante islamister, som hævder at stå bag angrebet i Kabul torsdag, er medlemmer af Islamisk Stat Khorasan ( IS-K), en radikal gruppering, som blev oprettet i 2015 i Syrien og Irak af blandt andet udbrydere fra Taliban.

Neddrosling i Kabul

Generalmajor Taylor bekræfter, at USA er i gang med en neddrosling af evakueringerne fra Kabul lufthavn. Lørdag blev det oplyst, at færre end 4.000 amerikanske soldater er tilbage i lufthavnen for at bistå evakueringer. For ikke mange dage siden var antallet 5.800.

Der er en aftale med Taliban om, at USA skal have trukket alle sine soldater ud af Afghanistan senest tirsdag.