Taliban i Afghanistan

"Helt vild mission" venter i denne weekend

Hvis tilbagetrækningen fra Afghanistan skal lykkes, skal USA stole på dem, som de har bekriget i 20 år.

De næste døgn skal næsten 6000 amerikanske soldater forlade Afghanistan.

Det kunne næsten ikke være værre

Jacob Kaarsbo, udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator

Og selvom militære tilbagetrækninger altid er meget sårbare, er den operation, som amerikanerne er i gang med lige nu, særlig speget.

Det siger Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator.

- Normalt trækker man sig ikke ud af fjendeland. Men det er det, amerikanerne skal nu. Så det er en helt vild mission, siger han.

Fjender tvunget til tillid

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har meldt ud, at de sidste amerikanske soldater vil være ude af landet 31. august.

Herefter overtager Taliban kontrollen.

Derfor står amerikanerne i en situation, hvor de er nødt til at stole på den bevægelse, som de har bekæmpet i 20 år.

- Selvom man fra officielt hold prøver at vise noget andet, så er det en meget ubehagelig situation for amerikanerne, siger Jacob Kaarsbo og tilføjer:

- Det kunne næsten ikke være værre.

Trusler om bål, brand og bomber

Ifølge Jacob Kaarsbo er det svært at forudse, hvordan tilbagetrækningens sidste dage helt konkret skal foregå. Han har dog et bud på dele af strategien.

Først og fremmest vil lufthavnen blive "skåret ind i bidder". Amerikanerne kommer til at forlade en del ad gangen, så der til sidst er et så lille område som muligt tilbage, der skal sikres.

Men uanset hvor godt man skærer til og sikrer, så vil der være et fly, der skal lette som det sidste. Det er det, der bliver det mest kritiske, siger Jacob Kaarsbo.

I den situation er der ikke meget andet at gøre for amerikanerne end at håbe på det bedste og holde et massivt pres på Taliban, mener han.

- Jeg formoder, at man truer med bål og brand: Hvis de krøller et hår på deres hoved, så vil det blive besvaret med en bomberegn, siger han.

Sommetider bruger man helikoptere til at sikre de sidste fly under en tilbagetrækning, fortæller Jacob Kaarsbo – de vil kunne "smadre løs", hvis flyene bliver angrebet.

Men i Afghanistan er det svært at forestille sig, fordi de tætteste nabolande, blandt andet Pakistan, ikke er mulige landingssteder for helikopterne. Distancen vil derfor være for lang for beskyttende helikoptere.

I stedet tror han, at amerikanerne vil bruge droner til at bombesikre.

- Den her weekend er superafgørende, siger han.

Våbenfyldte fly

De sidste uger er mere end 100.000 mennesker blevet evakueret fra Afghanistan via lufthavnen.

Men nu er der længere mellem flyene, der letter fra Kabul, og de er ikke længere fyldt med civile, som de var tidligere.

I stedet er det amerikanske soldater, våben og ammunition, som bliver fløjet ud af landet, fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan.

- Det her er den allersidste faste. Amerikanerne er ved at lukke og slukke, og der er mennesker derude, som er i livsfare, der ikke kommer væk, siger hun.

Soldater er spektakulært mål

Faren ved tilbagetrækningen bliver intensiveret af, at hele verdens øjne er rettet mod flyene fra Kabul.

Den PR-mulighed kan ifølge Jacob Kaarsbo være risikabel, særligt med grupper som terrorbevægelsen Islamisk Stat Khorasan, der for under en uge siden stod bag et blodigt bombeangreb i landet.

- Hvis IS har kapacitet til det, så ville det være en kæmpe propagandasejr, hvis de kunne ramme nogle af de sidste amerikanske soldater. For de udgør et meget spektakulært mål, siger han.

Ifølge Simi Jan er den største trussel for USA de næste dage netop Islamisk Stat Khorasan.

- Den største hovedpine er den ustyrlige terrororganisation. De ville elske at lave et angreb igen, og de er ligeglade med, hvad USA eller Taliban siger. De kører deres eget spil, siger hun.