Taliban i Afghanistan

Trods frygten for nye angreb strømmer mange fortsat til lufthavn

Vinduet lukker om få dage, så situationen er desperat, fortæller TV 2s mellemøstkorrespondent.

Efter torsdagens blodige angreb ved lufthavnen i Kabul er evakueringen fredag genoptaget.

Det beretter Al-Jazeeras korrespondent Charles Stratford, der fortæller, at han har set flere fly lette fra Kabul.

- Antallet af folk ved lufthavnen er vokset dramatisk siden i går. Vi har set tusindvis af mennesker forsøge at klatre op ad en mur, desperate efter at komme om bord på de få tilbageværende fly, siger han.

De er mødt op på trods af lange udsigter til en plads ud af landet og til trods for truslen om nye terrorangreb.

- Jeg tror, at der vil komme en eksplosion hvert øjeblik, men vi har mange udfordringer i vores liv. Det er derfor, at vi tager risikoen for at komme herud og overvinde frygten, siger Ahmadullah Herawi til nyhedsbureauet AP.

En anden af de fremmødte, Jamshad, er fredag taget ud til lufthavnen med sin kone og tre børn. Han fortæller til AP, at han har en invitation ud af landet fra et vestligt land, som han ikke vil udpege nærmere.

- Efter eksplosionen besluttede jeg, at jeg ville forsøge, fordi jeg er bange for, at der vil komme nye angreb, og jeg føler, at jeg nu er nødt til at rejse væk, siger han.

Men chancen for at komme ud af Afghanistan svinder hastigt.

Flere lande har efter torsdagens angreb meddelt, at de afslutter deres evakueringsindsats eller allerede har gjort det. Blandt andet for at give plads til, at USA kan nå at færdiggøre sin evakuering inden tirsdagens deadline, hvor de sidste tropper trækkes ud af Afghanistan.

Fredag morgen oplyste den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, til Sky News, at det var et spørgsmål om timer, før de sidste britiske evakueringsfly ville flyve fra Kabul.

Tomme blikke

Over 100 personer meldes dræbt og mindst 150 såret ved torsdagens angreb.

Det gav dagen og natten igennem travlhed på hospitalerne i Kabul, som i forvejen har været presset på bemandingen, efter at Taliban overtog magten.

På et hospital, der bliver drevet af den internationale nødhjælpsorganisation Emergency, modtog man på mindre end 2 timer 60 sårede, hvoraf de 16 blev erklæret døde allerede ved ankomsten.

Natten over blev der arbejdet på højtryk på tre operationsstuer, og medarbejdere blev hængende, længe efter deres vagter sluttede, oplyser organisationens formand til BBC.

- Dem, der ankom hertil, kunne ikke tale. Mange var rædselsslagne med fuldstændig tomhed i blikket. Sjældent har vi set sådan en situation, siger hospitalets medicinske koordinator Alberto i et opslag på Twitter.

Desperat situation

Mange afghanere er stærkt påvirkede efter terrorangrebet, oplyser TV 2s mellemøstkorrespondent Simi Jan, der har talt med flere i landet.

- Jeg talte med en kvinde, der faktisk var i lufthavnen, og hun brød fuldstændig sammen. Hun sagde: "Fysisk har jeg det fint, jeg er dybt taknemlig for, at jeg er i sikkerhed, jeg er kommet hjem igen. Men mentalt er jeg fuldstændig ødelagt, jeg er splittet i stykker", genfortæller Simi Jan.

Kvinden var torsdag på vej til lufthavnen i en bus, da angrebet fandt sted. Derfor måtte de vende om, og nu er hun og hendes familie igen hjemme.

- Kvinden fortalte, hun så blod over det hele, siger Simi Jan.

Allerede inden angrebet advarede flere af landes myndigheder om en terrortrussel i Kabuls lufthavn. Alligevel tog mange dertil, og det skyldes ifølge Simi Jan, at situationen i landet er meget desperat.

- Der er en situation, hvor militante talibanere har overtaget magten i løbet af ingen tid. Det skræmmer folk så meget, siger hun.

Så meget, at mange af dem fredag igen har taget plads uden for lufthavnen.

Det oplyser TV 2s mellemøstkorrespondent Simi Jan, der har talt med flere i landet. - Der er en situation, hvor militante talibanere har overtaget magten i løbet af ingen tid. Det skræmmer folk så meget, siger hun.