Taliban i Afghanistan

Taliban føler sig ydmyget af terrorangreb, siger journalist

Bare to dage tidligere havde Taliban brystet sig af at have bedre styr på sikkerheden end landets tidligere regering.

Taliban føler sig ydmyget af torsdagens angreb ved lufthavnen i Kabul, der ifølge flere internationale medier nu har kostet mindst 100 personer livet.

Det fortæller TV 2s journalist Nagieb Khaja, der befinder sig i Afghanistan.

- Fra Talibans side har der været et stort raseri for at sige det mildt. De er virkelig vrede.

Angrebet, som blev udført af to selvmordsbombere, var nemlig først og fremmest et forsøg på at destabilisere det nye Afghanistan – det Taliban-styrede Afghanistan – lyder vurderingen fra flere sider.

Talibans rivaler fra Islamisk Stat i Afghanistan, også kendt som Islamisk Stat Khorasan (IS-K), har taget ansvaret for angrebet.

På et pressemøde tirsdag erkendte Talibans talsmand Zabihullah Mujahid godt nok, at der var efterretninger om et muligt terrorangreb, men han sagde også, at Taliban havde styr på sikkerheden – modsat den tidligere regering.

Alene fra januar til april i år var der således 77 angreb, som tilskrives IS-K, ifølge en FN-rapport fra juni.

- Men på pressemødet brystede Taliban sig af, at der ikke havde været et eneste terrorangreb, siden de kom til magten, siger Nagieb Khaja.

Taliban frasiger sig ansvar

Flere vestlige lande havde advaret om, at et terrorangreb ved lufthavnen i Kabul kunne ske når som helst, men ifølge nyhedsbureauet AP afviste Zabihullah Mujahid, at et angreb var nært forestående.

Taliban har siden magtovertagelsen i Afghanistan indsat adskillige af sine krigere ved lufthavnen og forsøgt at kontrollere de store folkemængder, der var søgt mod lufthavnen.

- Angrebet var 100 procent et forsøg på at destabilisere det nye styre, og så var det et angreb på de afghanere, der gerne vil til Vesten, og som af Islamisk Stat bliver anset som forrædere. Samtidig fik man ram på amerikanske soldater, så det var i virkeligheden tre fluer med et smæk, siger Nagieb Khaja.

Efter det blodige angreb forsøger Taliban at skubbe ansvaret fra sig. Ifølge AP blandt andet ved at påpege at de amerikanske soldater stod for sikkerheden ved lufthavnen.

- Det her angreb ser ikke kun skidt ud for Vesten, det får Taliban til at se ud, som om de ikke har kontrol over deres eget miljø. Det underminerer ideen om, at de styrer det her sted, siger Raffaello Pantucci, senior fellow ved International Centre for Political Violence and Terrorism Research i Singapore, til NBC News.

Magtkamp i Afghanistan

Islamisk Stat Khorasan dukkede op i Afghanistan i 2014 og har lige siden udfordret Taliban.

Men Taliban har bekriget terrorbevægelsen intenst og er ofte gået hårdere til værks end mod amerikanerne, fordi Islamisk Stat var en trussel indefra og derfor blev anset som farligere.

- Islamisk Stat har forsøgt at rykke ind og etablere en base i Afghanistan for at udfordre Taliban. Deres ideologier er stort set ens, så det er mere en magtkamp end en ideologisk eller religiøs kamp, siger Bruce Hoffman, terrorforsker ved tænketanken Council on Foreign Relations, til ABC News.

- Jeg tror, at angrebet var designet til at ydmyge Taliban, siger han.

Forventning om flere angreb

Taliban har gennem talsmanden Zabihullah Mujahid fordømt angrebet. Han understregede samtidig, at Taliban holder nøje øje med sikkerheden.

Myndigheder i flere vestlige lande har da også udtrykt forventning om, at nye angreb kan være på vej.

Der er dog ikke tale om, at IS-K kan udfordre Taliban om magten i Afghanistan, forklarer antiterror-analytikeren Colin Clarke fra sikkerhedsfirmaet Soufan Group til ABC News,

- De spiller mere en ødelæggende rolle, hvor de vil være i stand til at lancere angreb og holde Taliban ude af balance, siger han.