Taliban i Afghanistan

Her er listen over dem, Danmark har evakueret

Blandt de evakuerede er 37 tolke, som har samarbejdet med det danske forsvar i Afghanistan.

Udenrigsministeriet har nu samlet en oversigt over de forskellige personer, der er blevet evakueret fra Afghanistan.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

I alt er 988 personer blevet evakueret fra landet af danske fly, mens 80 personer er blevet evakueret med andre landes fly.

  • 251 nuværende lokalt ansatte og personer, der har været lokalt ansat inden for de seneste to år på den danske ambassade
  • 135 personer, der har været lokalt ansat på den danske ambassade for mere end to år siden
  • 37 tolke, der har samarbejdet med forsvaret
  • 189 familiemedlemmer til tolke, der har samarbejdet med forsvaret
  • 58 udsatte personer fra afghanske NGO’er, herunder menneskerettighedsforkæmpere
  • 161 fra solidaritetspuljen (lokalt ansatte hos NATO, EU og FN i Afghanistan)
  • 107 fra Danskerlisten (danske statsborgere og personer med fast ophold i Danmark)
  • 50 i kategorien ”Andre”, der dækker primært over personer, der på baggrund af et humanitært skøn, oftest foretaget under stærkt tidspres i lufthavnen i Kabul, har fået OK til evakuering, selvom de ikke har opfyldt kriterierne i den politiske aftale og forståelse

Udenrigsministeriet oplyser i pressemeddelelsen, at Danmark dertil har evakueret flere end 100 personer fra USA, Grækenland, Frankrig, Sverige, Norge og Island samt afghanere på vegne af Frankrig, Sverige og Island.

Nogle af disse er blevet fløjet fra Kabul til Islamabad, mens andre er fløjet hele vejen til København og dér overgivet til de respektive landes myndigheder.

Arbejder fortsat på evakuering

Der arbejdes fortsat på at evakuere i alt 83 personer fra Afghanistan.

Det gælder 42 afghanske borgere og 41 personer på Danskerlisten. Disse personer skal evakueres med andre landes fly, hvilket torsdagens terrorangreb i Kabul har besværliggjort yderligere.

Udenrigsministeriet oplyser, at muligheden for dansk støtte til evakuering vil være "særdeles begrænset og tænkeligt ikkeeksisterende", når den internationale evakueringsproces er afsluttet.

Personer, som fortsat ønsker at komme til Danmark, vil derfor enten skulle blive i Afghanistan og afvente mulig genoptagelse af civile flyvninger eller forsøge at forlade Afghanistan på anden vis, fremgår det.

Personerne på Danskerlisten forsøger Udenrigsministeriet løbende at få kontakt til. På nuværende tidspunkt er det ikke lykkedes at få kontakt til dem alle.

Erfaringen viser dog, at det ikke er usædvanligt, at nogle personer på Danskerlisten glemmer at afregistrere sig, hvis de har fundet andre evakueringsmuligheder, lyder det.