Udland

Dansk-afghaners familie tæt på angreb i Kabul: - Børnene besvimer hele tiden

Yamas familiemedlemmer befinder sig fortsat udenfor lufthavnen på trods af, de var ved at miste livet fredag.

I et døgn vidste dansk-afghanske Yama ikke, hvad der var sket med flere af hans familiemedlemmer, som torsdag eftermiddag befandt sig i lufthavnen i Kabul - tæt på et blodigt terrorangreb.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i USA bragte en selvmordsterrorist en bombe til sprængning blandt en stor menneskemængde, der var samlet ved Abbey Gate, en af lufthavnens indgange. Op mod 170 personer blev dræbt i angrebet, som den militante bevægelse Islamisk Stat har taget ansvaret for.

Fredag kom der endelig lyd fra familien, fire voksne og tre børn.

- Jeg blev lettet over, at de er i live. Men jeg er samtidig bekymret for, hvad der kommer til at ske med dem de kommende dage, siger Yama til TV 2.

TV 2 kender Yamas fulde navn og identitet, men af hensyn til hans sikkerhed optræder kun hans fornavn i denne artikel.

Børnene besvimer efter angreb

Da han fredag endelig fik fat i sine familiemedlemmer, sad han selv i en bil på vej fra Jylland til København. Det var nemlig lykkedes at få evakueret to familiemedlemmer, som landede i Københavns Lufthavn i Kastrup fredag.

De øvrige syv medlemmer af Yamas familie, tre voksne og fire børn, er det endnu ikke lykkedes at få evakueret.

- Børnene besvimer hele tiden, og de er for kede af det til at snakke

Yama

De blev torsdag i lufthavnen i Kabul, selv om der var meldinger om et muligt terrorangreb, og derfor var de tæt på angrebet, da det kom.

Ingen af dem kom dog alvorligt til skade ved eksplosionen men Yama fortæller, at et af familiemedlemmerne kom lettere til skade ved at blive trampet på, da menneskemængden gik i panik efter eksplosionen.

Selv om ingen var kommet alvorligt til skade, var især børnene stadig rystede, da Yama endelig fik kontakt til sin familie.

- Børnene besvimer hele tiden, og de er for kede af det til at snakke, siger Yama til TV 2.

Voksede op under Taliban

Han er selv dansk statsborger, men voksede op under Talebans styre i Afghanistan i 90’erne. Hans far flygtede fra Afghanistan til Danmark for omkring to uger siden. Han er også dansk statsborger, men arbejdede i 18 år tæt på regeringstoppen i Afghanistan, siger han.

Ifølge Yama endte hans far som højtstående chef i et afghansk ministerium, der blandt andet havde et tæt samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET). Derfor frygter han og resten af familien nu Taleban og tør ikke længere være i landet.

Hele familien nåede frem til lufthavnen, men det lykkedes kun at få to familiemedlemmer ud.

Resten blev afvist, men har alligevel valgt at blive tæt ved lufthavnen, for ifølge Yama overvåger Taliban deres hjem.

- Taleban har opsøgt deres hjem tidligere og holder stadig øje med hjemmet. Det ved de fra en af naboerne, som ringer og siger, at de skal holde sig væk, de må ikke komme hjem.

Yama fortæller, at han kun sover en time om natten. Han prøver fra Danmark at gøre, hvad han kan for at hjælpe sin familie på afstand. Han og familien håber stadig, hans familie kan finde en vej ud af Afghanistan, selvom Danmark ikke længere evakuerer fra Kabul.

- De er nedtrykte. Jeg kan mærke på dem, at de er meget mere opgivende, end de har været tidligere. De bliver ved med at spørge, hvorfor de ikke er i sikkerhed endnu, når de var så tæt på, siger Yama.

83 kan mangle at blive evakueret

Den danske evakueringsoperationen stoppede endegyldigt lørdag aften, da to C-130J Hercules-transportfly landede på Flyvestation Aalborg.

Ifølge Udenrigsministeriet har Danmark i alt evakueret 988 personer fra den afghanske hovedstad.

Det er dog ikke alle, det er lykkkedes at komme ud. Udenrigsministeriet oplyser, at 42 afghanere fortsat ønsker hjælp fra Danmark til at blive evakueret. Derudover er der 41 personer på danskerlisten, som enten fortsat er i Afghanistan, eller som har forladt landet uden at orientere Borgerservice om det.

Her er listen over dem, Danmark har evakueret

  • 251 nuværende lokalansatte og personer, der har været lokalansat inden for de seneste to år på den danske ambassade, inklusiv familie.
  • 135  Personer, der har været lokalansat på den danske ambassade for mere end to år siden, inklusiv familie.
  • 37 tolke, der har samarbejdet med forsvaret, inklusiv familie
  • 189 familiemedlemmer til tolke, der har samarbejdet med forsvaret, inklusiv familie
  • 58 udsatte personer fra afghanske NGO’er, herunder menneskerettighedsforkæmpere, inklusiv familie
  • 161 fra solidaritetspuljen (lokalt ansatte hos NATO, EU og FN i Afghanistan)
  • 107 fra Danskerlisten (danske statsborgere og personer med fast ophold i Danmark)
  • 50 i kategorien ”Andre”, der dækker primært over personer, der på baggrund af et humanitært skøn, oftest foretaget under stærkt tidspres i lufthavnen i Kabul, har fået OK til evakuering, selvom de ikke har opfyldt kriterierne i den politiske aftale og forståelse

Kilde: Udenrigsministeriet

Danskerlisten dækker over danske statsborgere og personer med opholdstilladelse i Danmark, som befinder sig i udlandet.

Særdeles begrænset mulighed for evakuering

Udenrigsministeriet har tidligere oplyst, at muligheden for dansk støtte til evakuering vil være "særdeles begrænset og tænkeligt ikkeeksisterende", når den internationale evakueringsproces er afsluttet.

Personer, som fortsat ønsker at komme til Danmark, vil derfor enten skulle blive i Afghanistan og afvente mulig genoptagelse af civile flyvninger eller forsøge at forlade Afghanistan på anden vis, fremgår det.

Personerne på Danskerlisten forsøger Udenrigsministeriet løbende at få kontakt til. På nuværende tidspunkt er det ikke lykkedes at få kontakt til dem alle.

Erfaringen viser dog, at det ikke er usædvanligt, at nogle personer på Danskerlisten glemmer at afregistrere sig, hvis de har fundet andre evakueringsmuligheder, lyder det.