Taliban i Afghanistan

Basen var engang Danmarks hjerte i Afghanistan – nu vajer Talibans flag over Camp Bastion

TV 2 har eksklusivt fået adgang til Camp Bastion, der engang var hjemsted for tusindvis af danske soldater, men som Taliban nu har erobret.

Militærbasen Camp Bastion i Afghanistans Helmand-provins er ikke længere til at kende.

Basen var i en årrække hjemsted for udsendte danske soldater i Afghanistan, der kæmpede mod Taliban-krigere, men de gamle roller er nu vendt på hovedet.

For efter Talibans hastige fremmarch i det krigshærgede land, er det nu den militante ekstremistiske gruppes flag, der vajer over stedet.

Som det første medie i verden kan TV 2 vise billeder af, at Taliban har indtaget militærbasen Camp Bastion i den sydlige del af landet.

TV 2s journalist Nagieb Khaja har interviewet Maulawi Mohammad Issa Sharif, der er Talibans nuværende leder af basen.

Den øverstbefalende var ansvarlig for at orkestrere flere selvmordsbombeangreb i Helmand-provinsen, da der fortsat var både danske og britiske soldater i området.

Der er meget underligt, at Taliban er i besiddelse af det, som tidligere blev brugt til at angribe dem

Lars Christensen, veteran og udsendt til Afghanistan tre gange

Hjælp fra de lokale

Lederen Maulawi Mohammad Issa Sharif siger, at Taliban har indtaget basen, området og landet med guds velsignelse.

Han forklarer, at der var hundredvis af våben, ammunition, fly og mange forskellige slags kampvogne, da den militante bevægelse rykkede ind på basen.

Krigeren har selv kæmpet mod danske styrker og forklarer, at han og Taliban fik hjælp af lokalbefolkningen.

- Den almindelige befolkning kæmpede også imod danskerne. Folk, som var almindelige landmænd og dyrkede deres afgrøder om dagen. Vi kæmpede om natten, og de var sammen med os, siger Taliban-lederen.

Soldater gik på Pizza Hut

Camp Bastion blev etableret i 2006 og var ledet af britiske styrker. Den kunne huse op mod 30.000 mennesker, og de danske soldater var der i perioden fra 2006 til 2014.

Ifølge tal fra Forsvaret har 38 danske soldater mistet livet i Helmand-provinsen.

Militærbasen var omkranset af en omtrent 40 kilometer mur, og beboerne kunne spise på Pizza Hut eller Kentucky Fried Chicken. Basen havde sine egne love og egne fartgrænser på egne veje.

I dag er der kun muren, vagttårnene og den afghanske ørkens støv tilbage.

En spøgelsesby

Nu huser Camp Bastion de selvsamme Taliban-krigere, som basen i sin tid blev oprettet for at kæmpe imod, og som direkte eller indirekte har forvoldt adskillige danskeres død.

Ifølge TV 2s journalist Nagieb Khaja ligner den forandrede militærbase nu en spøgelsesby.

- Der er en symbolsk tilstedeværelse fra Taliban. Det er deres flag, der er hejst overalt i området, fortæller Nagieb Khaja.

Fra et vagttårn, hvorfra Talibans hvide faner vajer, kalder en mand højlydt.

- Han råber, at det er det islamiske emirat. At det er dem, der er her, forklarer Nagieb Khaja.

Veteran: Forventet udvikling

Den danske veteran Lars Christensen har tre gange været udsendt til Afghanistan og Camp Bastion.

Han mener, at det er krigens vilkår, at Taliban nu sidder på magten på den tidligere danskkontrollerede base.

- Men det er ærgerligt, at Camp Bastion er blevet lukket på denne måde. Det har hverken dem, som er kommet til skade, eller dem, som har mistet livet, fortjent, siger Lars Christensen til TV 2.

Veteranen er ikke overrasket over udviklingen i området.

- Et eller andet sted kan det ikke komme bag på nogen, at det her ville bryde sammen, mener Lars Christensen.

Billeder fra Camp Bastion viser blandt andet, at Taliban-krigerne er kommet i besiddelse af en helikoter.

- Der er meget underligt, at Taliban er i besiddelse af det, som tidligere blev brugt til at angribe dem, siger Lars Christensen.

Ubehagelige minder

Martin Tamm Andersen er tidligere dansk officer i Afghanistan.

Han forklarer til TV 2, at Camp Bastion engang var det logistiske hjerte for de danske, britiske og amerikanske soldater.

Men de nuværende billeder af den nærmest spøgelsesagtige militærbase giver ham ubehagelige mindelser.

- Det minder mig om, at vi i virkeligheden opgav krigen for lang tid siden, siger Martin Tamm Andersen.

Afghanistan faldt uden kamp

De sidste store danske soldaterhold forlod Camp Bastion i år 2014, hvor også britiske og amerikanske styrker tog derfra for at overlade magten til de afghanske sikkerhedsstyrker.

Taliban var dengang ikke slået ud af Afghanistan, men de var slået kraftigt tilbage. Og de sikkerhedsstyrker, der var massivt støttet med vestlige penge og militært isenkram, skulle blot holde Taliban stangen.

På papiret var sikkerhedsstyrkerne med 300.000 krigere mod omtrent 75.000 Taliban-krigere voldsomt i overtal, ligesom de havde langt mere avanceret udstyr end Taliban.

Men ude i virkeligheden er store dele af Afghanistan de seneste to uger faldet uden kamp, fordi sikkerhedsstyrkerne overgav sig, inden der overhovedet blev løsnet skud.

To ugers evakuering

Søndag 15. august faldt Kabul, og den seneste tid har indsatsen handlet om at få danske statsborgere, danske diplomater og lokalt ansatte tolke og medarbejdere på ambassaden evakueret fra hovedstaden.

De vestlige styrker har udelukkende kontrolleret Kabuls lufthavn, og de seneste dage har fortsat flere lande – inklusive Danmark – proklameret, at deres sidste evakueringsfly har forladt Kabul.

Torsdag sprang en bombe ifølge Pentagon tæt ved lufthavnen, hvilket dræbte 13 amerikanske soldater og foreløbigt mindst 90 civile afghanere.