Taliban i Afghanistan

Ambassade efterlod papirer med ansattes navne under flugt fra Taliban

Trods påbud om at destruere alle dokumenter med følsomme oplysninger efterlod briterne vigtige papirer, hvor Taliban kunne finde dem.

Talibans fremmarch skete langt hurtigere end ventet.

Sådan har det lydt igen og igen fra vestlige regeringer, når de har skullet forklare de seneste ugers kaotiske flugt fra Afghanistan.

I ly af natten blev ambassader lukket og ansatte forflyttet til lufthavnen i Kabul.

Men for nogle gik den pludselige evakuering måske lidt for hurtigt.

Den britiske avis The Times kan således nu fortælle, hvordan dokumenter med information om afghanske medarbejdere blev efterladt på den britiske ambassade.

Opdagelsen blev gjort af avisens korrespondent Anthony Loyd, da han tirsdag i denne uge besøgte ambassaden, hvor Taliban-krigere nu patruljerede.

Altså mere end en uge efter briterne forlod stedet 15. august.

Her lå papirerne ifølge Anthony Loyd spredt ud på jorden på ambassadens område.

Dokumenterne indeholdt følsomme oplysninger som navne, adresser og kontaktinfo på syv ansatte. Derudover var der CV'er og adresser på flere afghanere, som havde søgt job som tolke for briterne, rapporterer The Times.

Oplysninger, som potentielt kunne bringe de pågældende afghaneres liv i fare, hvis de faldt i de forkerte hænder.

Danmark destruerede materiale

The Times' afsløring dokumenterer et klart brud på ambassadens egne procedurer, som i tilfælde af en pludselig nedlukning pålægger de ansatte at destruere al data, som kan kompromittere afghanske ansatte.

Bekymringen skyldes, at Taliban tidligere har dræbt afghanere, som har arbejdet for udenlandske regeringer og styrker.

Derfor har lignende procedurer været gældende på eksempelvis Danmarks ambassade, hvor de ansatte destruerede og fjernede dokumenter og andet fortroligt materiale, der kunne falde i Talibans hænder.

Ved den amerikanske ambassade kunne man se en sort røg stige op, da medarbejderne destruerede materiale samme morgen, som Taliban indtog Kabul.

Men noget gik altså galt i den britiske evakuering.

Familier evakueret i sikkerhed

The Times har forsøgt at ringe til de telefonnumre, der stod angivet i de efterladte dokumenter, hvilket afslørede, at nogle af de oplistede personer inden for de seneste dage var blevet evakueret til Storbritannien.

Men for mindst to af de personer, som havde søgt om arbejde som tolk, er deres skæbne fortsat uvis.

Avisen skriver, at den efterfølgende overdrog oplysningerne om tre afghanske ansatte og otte familiemedlemmer til det britiske udenrigsministerium.

Ministeriet oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at de tre familier er bragt i sikkerhed.

- Nedlukningen af vores ambassade blev foretaget, i takt med at situationen i Kabul blev forværret. Der blev gjort alt for at ødelægge følsomt materiale, lyder det i udenrigsministeriets svar.

Ifølge The Guardian har udenrigskomitéen i det britiske underhus allerede varslet en gennemgående undersøgelse af forløbet omkring evakueringen fra Afghanistan.