Taliban i Afghanistan

IS-gruppe er kendt for dødelige angreb – nu sætter den en kæp i hjulet på Taliban

Islamisk Stat Khorasan er udtalt modstander af Taliban-bevægelsen, der ifølge gruppen er alt for blødsøden og moderat i fortolkningen af islam.

Siden Taliban tog magten i Afghanistan, er desperate afghanere valfartet til lufthavnen i Kabul for at slippe ud af landet.

Nu har to eksplosioner ved Kabuls lufthavn rystet Afghanistan.

Det skriver talsmanden for USA's forsvarsministerium, John Kirkby, på Twitter:

Eksplosionerne ramte, efter at USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, sagde på et pressemøde i onsdags, at terrortruslen relateret til gruppen Islamisk Stat Khorasan - IS-K er stor.

- Vi opererer i et fjendtligt miljø i en by og et land, der nu er styret af Taliban med en reel risiko for et angreb fra Islamisk Stat. Vi tager alle forholdsregler, men det er yderst risikorelateret, sagde Antony Blinken på pressemødet i Det Hvide Hus.

En række lande har tidligere advaret folk mod at søge mod lufthavnen på grund af en høj risiko for terrorangreb.

Og nu er et dobbeltangreb netop fundet sted.

En kæp i hjulet

IS-K opstod omkring 2014 i kølvandet på Islamisk Stats hastige fremmarch i Irak og Syrien.

Gruppen er udtalt modstander af Taliban-bevægelsen, der ifølge IS-K er alt for blødsøden og moderat i fortolkningen af islam. Det skriver Sky News.

Islamisk Stat Khorasan menes at have omkring 2200 medlemmer, som primært befinder sig i Kunar- og Nangahar-provinsen i det nordøstlige Afghanistan.

Islamisk Stats mål er at stikke en kæp i hjulet på Taliban og al-Qaedas komplette magtovertagelse i Afghanistan. Det siger Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- For første gang i mange år er der fremgang for al-Qaeda og tilbagegang for IS, og de frygter derfor at blive fuldstændig isoleret af Taliban, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

Udbrydere fra al-Qaeda og Taliban

IS-K tæller primært udbrydere fra både al-Qaeda og Taliban, fortæller Jacob Kaarsbo:

- Man kan sammenligne det med rockere, som heller ikke bare skifter rygmærke. De, som er brudt ud fra al-Qaeda, går en hård og livsfarlig tid i møde i Afghanistan.

IS-K er kendt for at udføre selvmordsangreb med bomber placeret i enten køretøjer eller personer iført selvmordsvest.

Gruppen har taget ansvaret for nogle af de mest dødelige terrorangreb i Afghanistan.

- De er helt tilbage fra dengang, Islamisk Stat havde stor fremgang på slagmarken. Så det er nogle levedygtige terrorceller, der de senere år har stået bag meget alvorlige terrorangreb, siger Jacob Kaarsbo.

Angreb på fødeafdeling

Sidste år i maj angreb IS-K-medlemmer en fødeafdeling på Dasht-e-Barchi-hospitalet i Kabul, hvor 24 civile blev dræbt – heriblandt nybagte mødre og deres babyer.

Ifølge Sky News ledes Islamisk Stat Khorasan af den militante ekstremist Shahab al-Muhajir. Tidligere ledere er enten taget til fange eller dræbt af amerikanske styrker i Afghanistan.

Angrebet på lufthavnen i Kabul, som kontrolleres af amerikanske og britiske soldater, resulterer i, at IS-K vil både underminere det nye Taliban-styre og ramme Vesten, hvor det gør mest ondt.

Da USA gik ind i Afghanistan efter terrorangrebet 11. september 2001, var det netop for at eliminere terrortruslen mod USA og den vestlige alliance.

Simi Jan, TV 2s korrespondent, har tidligere sagt, at det ville give god mening, at Islamisk Stat ville slå til nu, hvor der kun er få dage til, at de amerikanske styrker trækker sig ud.

- Det er også derfor, at amerikanerne har så travlt med at komme ud af Afghanistan, sagde hun.