Taliban i Afghanistan

Grådkvalte dansk-afghanere måtte efterlade 12-årig i Kabul: - Han har ingen

Et rødt tørklæde viklet om en kuffert blev afgørende for et dansk-afghansk forældrepar under screeningsprocessen ved lufthavnen i Kabul.

I et mylder af mennesker med råb, skub og skrig foran en af indgangene til lufthavnen i Kabul stod et dansk-afghansk forældrepar lørdag dansk tid og knugede sig til deres 12-årige nevø.

Med sig havde de en rullekuffert, som de, på opfordring af Udenrigsministeriets Borgerservice, havde viklet et rødt tørklæde omkring.

- Mine forældre var rædselslagene og frygtede for aldrig at komme hjem til Danmark igen, siger Marina Hazrat, datter af forældreparret, der er anonymiseret af hensyn til deres sikkerhed.

Rullekufferten viste sig at blive udslagsgivende for de tre familiemedlemmer i den screeningsproces, der foregik ved lufthavnens indgang.

Det blev starten på en pærevælling af lettelse og dyb fortvivlelse for det dansk-afghanske par.

Et umuligt valg

Marina Hazrat fortæller til TV 2, at hendes forældre 8. august rejste til Afghanistan for at deltage i hendes onkels begravelse.

Forældreparret, der begge er danske borgere, løb en risiko ved at tage afsted, men de gjorde det ifølge deres datter ikke uden grund.

- Min 12-årige fætter ville ellers være helt alene. Hans mor døde for mange år siden, siger hun.

Natten til lørdag dansk tid begav de sig ud mod lufthavnen for at komme ud af landet – med håbet om at få deres nevø med.

Hvis de blev, kunne de ikke vide, om de nogensinde ville se deres børn igen. Det kunne de ikke leve med

Marina Hazrat

Ved ankomsten blev den røde kuffert hurtigt spottet af danske soldater, der verificerede forældreparrets tilknytning til Danmark ved at stille spørgsmål på dansk.

- Mine forældre kom helt frem til indgangen, før det gik op for myndighederne, at min fætter ikke var dansk statsborger, og så blev han afvist, siger Marina Hazrat.

Forældreparret var ifølge Marina knust af sorg, da de måtte tage afsked med deres 12-årige nevø, der blev efterladt med alle de penge, de havde på lommen.

- Hvis de blev, kunne de ikke vide, om de nogensinde ville se deres børn igen. Det kunne de ikke leve med, siger Marina.

Familien er nu i dialog med Udenrigsministeriet i håb om at få den 12-årige dreng ud af landet.

Screening foregår under voldsomt pres

Den danske evakuering og ikke mindst screeningen af personer fra Afghanistan foregår i en blanding af uvished og massivt tidspres.

Det siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Islamabad i Pakistan. Det er her, at evakuerede fra Afghanistan flyves til, inden turen går videre til Danmark.

- Man skal holde sig for øje, at screeningsprocessen i Kabul foregår fuldstændig analogt. Der er ikke adgang til internet, og derfor har man ikke samme muligheder for at tjekke op på folk, som man har, når man kommer til Danmark, siger han.

Samtidig er han ikke i tvivl om, at de personer, der står i forreste linje, står over for umenneskelige valg.

- Det er et dilemma for de folk, der står i Kabul og skal screene. Der kommer folk ind, der i 40 graders varme i timevis er blevet mast og skubbet med børn på armen, siger han.

For mens Marina Hazrats forældre blev mødt af et "rigidt regelsæt", så det anderledes ud for en dansk statsborger, der samme weekend forsøgte at få sin afghanske familie ud af landet – og som lykkedes med det.

Mistede bevidstheden i menneskemængden

I selskab med sin kone, sine tre søskende og en fætter, hvoraf ingen har dansk statsborgerskab, kæmpede en dansk statsborger i weekenden foran lufthavnen i Kabul med at holde sig ved bevidsthed.

Uden vand og på randen af kollaps sled de for at komme frem til indgangen.

- En norsk soldat spottede mit danske pas og pegede mig i retning af nogle danske soldater. Vi havde måske syv meter derover, og jeg besvimede flere gange på vejen, siger han.

Familien nåede med besvær frem til de danske soldater, og med sit danske pas lykkedes det dansk-afghaneren at få sine familiemedlemmer med ind i lufthavnen.

- Så snart vi kom ind i lufthavnen modtog min kone førstehjælp. Jeg var selv helt out of service, siger han.

Manden fortæller, hvordan lettelsen over at komme ombord på flyet mod Danmark fyldte hans krop.

Ved ankomsten til Danmark blev familiemedlemmerne indkvarteret på Thyregod Asylcenter, mens sagsbehandlingen af deres asyl pågår.

- De (familien red.) kan aldrig rejse hjem. Det må ikke ske. Taliban tilgiver ikke, siger manden.

Selvom dansk-afghaneren er lykkelig over at være kommet til Danmark med en del af sin familie, befinder hans forældre og flere søskende sig stadig i Afghanistan.

- Dem får jeg måske aldrig at se igen, siger han.

Manden ønsker at være anonym af hensyn til sin egen og familiens sikkerhed. TV 2 er bekendt med mandens identitet.

Udenrigsministeriet: - Prioriterer at få de rigtige ud

Erfaringerne viser, at der er forskel på, hvordan screeningsprocessen i Afghanistan foregår.

Direktøren fra Udenrigsministeriet, Steen Hommel, er lige nu til stede i Kabul. Han oplyser til TV 2, at de danske myndigheder har haft et "fantastisk samarbejde" omkring indsatsen med screeningen og evakueringen i Afghanistan.

Samtidig slår han fast, at der arbejdes under "meget vanskelige vilkår".

- Det er mennesker, der er berørte, i panik, angste – og i den situation skal man lave seriøs sagsbehandling, menneskelig behandling, siger han.

Danmark har på nuværende tidspunkt evakueret mere end 1000 personer, og det er ifølge direktøren "meget positivt".

- Jeg tror, at alle kan forestille sig og har hørt historierne om, hvad der foregår uden for lufthavnen, og alle har et ønske om at komme herind. Det er meget, meget svært, siger han.

Steen Hommel oplyser, at det er myndighedernes opgave at sørge for, at "de rigtige kommer ud".

TV 2 har onsdag forsøgt at få en uddybende kommentar fra Udenrigsministeriet om præcist, hvordan man vurderer de enkelte personsager i screeningsprocessen ved lufthavnen, og hvad de objektive retningslinjer er.

Udenrigsministeriet er ikke vendt tilbage på henvendelsen.