Udland

40 tilbage i Afghanistan fra danskerlisten

Der er fortsat hjælp at hente, siger Jeppe Kofod.

Der er cirka 40 personer tilbage i Afghanistan fra danskerlisten.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Ritzau, efter at Danmark har afsluttet sin evakueringsindsats i Afghanistan.

Her har den militante bevægelse Taliban overtaget magten i hovedstaden Kabul, efter at USA, Danmark og andre allierede har forladt landet efter 20 års krig.

Frygt fylder hos de efterladte

TV 2s korrespondent Simi Jan fortæller, at hun er overbevist om, at der stadig er danske statsborgere i Kabul.

- Jeg er personligt blevet bombarderet med beskeder fra både pårørende og folk, der er der, siger hun.

Simi Jan forklarer, at nogle af de efterladte er bange for at blive opsøgt af Taliban, da de har arbejdet for udenlandske regeringer eller virksomheder.

Der er mange relevante spørgsmål lige nu

Udenrigsminister, Jeppe Kofod

Cirka 1000 evakueret

Omkring 1000 mennesker er i den danske militære operation blevet evakueret ud af Kabul, oplyser udenrigsministeren.

Han kalder den danske indsats for "imponerende", på trods af at partier fra både rød og blå blok vil have undersøgt forløbet, hvor S-regeringen er blevet beskyldt for at have handlet for langsomt.

- Der er mange relevante spørgsmål lige nu, som selvfølgelig fortjener ordentlig svar. Både af mig og regeringen.

- Det skal vi finde en ordentlig og saglig proces for, siger Kofod, som fastholder, at Danmark har rykket hurtigt, også i forhold til andre lande.

Samtidig tilføjer han, at "der sikkert er fejl, som er begået". Blandt andet at der har været personer, som har sneget sig ind i Danmark under falsk identitet.

De kan fortsat være i Afghanistan

Udenrigsminister, Jeppe Kofod

Udenrigsministeriet fortæller TV 2, at de på nuværende tidspunkt arbejder på at danne sig et overblik over danskerlisten.

De vil finde ud af, hvor mange personer på listen ønsker at blive evakueret.

- Sandheden om det tal er, at mange af dem er nogle, vi forsøger at komme i kontakt med og har svært ved at komme i kontakt med, siger Jeppe Kofod.

- Om det er 40 personer, der har brug for vores hjælp, også fremadrettet, det skal afklares.

Han uddyber, at personerne fortsat kan være i Afghanistan, men at de også kan være kommet med et fly ud.

Fortsat hjælp

Hvis man er en person, der har lovligt ophold i Danmark, men fortsat er i Afghanistan, er der fortsat hjælp at hente, siger Kofod.

- Man skal registrere sig. Man skal kontakte Borgerservice i Udenrigsministeriet. Så vil vi, selv om vi ikke længere har en militær evakuering i Kabul Lufthavn, se på, hvordan vi kan hjælpe folk, der står på vores lister, siger Kofod uden at ville gå ind i yderligere detaljer om det.

Torsdag eftermiddag bekræftede USA via en talsmand for Pentagon, at der har været mindst to eksplosioner uden for Kabuls lufthavn. Det står ikke klart, hvor mange døde eller tilskadekomne, der er.

Omfanget af eksplosionerne kendes heller ikke, men der er kilder, som oplyser til Simi Jan, at mindst et af eksplosionerne er et selvmordsangreb.

Eksplosionerne finder sted, efter en række lande har advaret dets borgere om at nærme sig lufthavnen af sikkerhedsmæssige årsager.