Udland

Biden holder fast i Afghanistan-dato, men holder døren på klem

Biden tegner et skønmaleri af virkeligheden, siger USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, regner med, at evakueringerne fra Afghanistan vil være færdige inden skæringsdatoen 31. august.

Her overtager Taliban kontrollen med landet.

Tidsplanen kræver dog, at evakueringerne kan fortsætte i samme tempo som nu, understreger Biden.

Derfor har han samtidig bedt Pentagon, USA's forsvarsministerium, om at lave planer for, hvordan evakueringen eventuelt kan forlænges, hvis det bliver nødvendigt.

Det fortalte præsidenten i en tale sent tirsdag aften.

Pres fra allierede

En række af USA's allierede - herunder Danmark - har opfordret til, at USA forlænger sin tilstedeværelse i Afghanistan.

Det er lige nu blandt andre amerikanske soldater, der sikrer lufthavnen i Kabul, som er den eneste vej ud af det krigshærgede land. Frygten blandt USA's allierede er, at man ikke når at færdiggøre evakueringerne, før Taliban tager over.

Men det får ikke Biden til at beordre amerikanske soldaterne til at blive længere end planlagt.

Ifølge præsidenten udgør hver ekstra dag i Afghanistan en voksende risiko for soldaterne. Helt konkret frygter Joe Biden, at lufthavnen i Kabul er mål for terrorangreb for Islamisk Stat i Afghanistan.

- Det er meget tydeligt, at han ikke er til at hugge eller stikke i. Han vil have de amerikanske tropper ud senest 31. august. Det vil han af sikkerhedsmæssige grunde, siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Biden lagde i sin tale vægt på, at beslutningen er taget i samarbejde med USA’s allierede partnere, EU og NATO.

- Det er simpelthen faktuelt forkert, når flere af USA’s nærmeste allierede har tryglet Biden om at forlænge evakueringerne, siger Jesper Steinmetz.

Mislykkede forhandlinger

Han understreger, at Bidens udtalelser​ også skal ses som et udtryk for, at USA ikke er lykkedes med at forhandle en reel forlængelse af den amerikanske tilstedeværelse i Afghanistan med Taliban.

- Vi ved, at man har forsøgt at få en aftale på plads. CIA’s direktør var på besøg i Kabul mandag, men tilsyneladende uden et resultat. Også derfor holder man fast i den nuværende plan, siger korrespondenten.

"En rigtig møgsag"

Joe Bidens tale tirsdag aften blev udskudt flere gange. Forsinkelsen skyldtes blandt andet, at han gerne ville starte med en god nyhed, siger Jesper Steinmetz.

Og Biden kunne da også præsentere enighed blandt demokrater i Repræsentanternes Hus om en ny, stor infrastrukturplan. Men det fjernede ikke opmærksomheden fra Afghanistan, mener korrespondenten.

- Afghanistan har udviklet sig til en rigtig møgsag for præsidenten. Hver eneste gang han taler, tegner han en skønmaleri af virkeligheden.

Ifølge Joe Biden har USA evakueret 70.700 personer fra Kabul siden 14 august - dagen før Taliban trængte ind i Kabul. 6400 er blevet evakueret inden for de seneste 12 timer. Danmark har evakueret omkring 850 personer.