Taliban i Afghanistan

USA frygter angreb fra Islamisk Stat i Kabul – fly tager særlige forholdsregler

Frygt for terrorangreb får amerikansk militær til at stramme sikkerheden, både for flyene i luften og for de civile omkring lufthavnen.

Hos det amerikanske militær stiger frygten for et terrorangreb mod lufthavnen i Kabul, hvor amerikanske og britiske soldater i øjeblikket kæmper for at få udenlandske statsborgere og afghanske samarbejdspartnere evakueret.

Frygten handler ikke om de soldater fra Taliban, der har oprettet kontrolposter rundt om lufthavnsområdet, hvor de holder deres egen, hårdhændede justits.

Frygten handler i stedet om terrorgruppen Islamisk Stat (IS), der i Afghanistan både er en fjende og en konkurrent til Taliban-bevægelsen.

- I går sendte amerikanerne en advarsel ud til alle amerikanske statsborgere her om ikke at møde op i lufthavnen, med mindre man har fået en klar besked fra den amerikanske ambassade. Amerikanerne taler om, at der kan være terrortrusler, og man er bekymret for, at terrorgruppen Islamisk Stat kunne finde på at slå til, fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan fra lufthavnen i Kabul.

Den amerikanske ambassades advarsel siger, at man "hele tiden skal være opmærksom på sine omgivelser, især i større menneskemængder".

Amerikanerne ser netop de store menneskemængder, der er mast sammen foran indgangen til lufthavnen, som en særlig risiko. Derfor overvejer man nu, hvordan man kan få folk frem til lufthavnen uden om de mange desperate mennesker foran lufthavnen.

Ifølge den amerikanske tv-station CNBC planlægger de amerikanske soldater at lade mindre grupper af civile, der skal evakueres, samles andre steder og så eskortere dem ind i lufthavnsområdet.

Flyene tager forholdsregler

Frygten for terrorangreb gælder ikke kun de mennesker, der venter uden for lufthavnen. Frygten gælder også de amerikanske og allierede fly, der lander og letter i lufthavnen.

Nyhedsbureauet AP beretter, at nogle fly er begyndt at tage særlige forholdsregler for at gardere sig mod et muligt raketangreb.

Amerikanske militærfly, der lander i lufthavnen, er begyndt at lande, som man gør i en kampsituation med et hurtigt, skarpt dyk ned mod landingsbanen.

Militærfly, der letter fra lufthavnen, er i nogle tilfælde begyndt at affyre lysraketter omkring flyet. De skal forvirre mulige varmesøgende missiler, der er affyret mod flyet, skriver AP.

Det er uklart, om IS har fremsat konkrete trusler mod lufthavnen i Kabul. Ifølge BBC har Islamisk Stat ikke fremsat den slags trusler offentligt, men den amerikanske tv-station NBC siger, at amerikanske militærkilder kender til "specifikke" trusler mod lufthavnen.