Taliban i Afghanistan

Norge har evakueret børn uden at vide, hvem deres forældre er

Der hersker kaos i Kabuls lufthavn, og det er ofte tilfældigt, hvilke børn der bliver evakueret, siger norsk forsvarschef.

Et foto af en norsk soldat med et spædbarn i favnen ombord på et evakueringsfly er gået verden rundt på sociale medier.

Og det er ikke det eneste afghanske barn, de norske styrker har taget med hjem.

Flere små børn er blevet evakueret med norske fly, uden at myndighederne ved, hvem deres forældre er eller var. Det siger Norges forsvarschef til det norske nyhedsbureau NRK.

- Der er meget kaotisk i lufthavnen og ofte tilfældigt, hvilke børn der bliver taget med, siger Eirik Kristoffersen.

Nogle af børnene er ifølge NRK blevet overleveret fra de amerikanske soldater, som bevogter indgangene til lufthavnen. Andre børn har opholdt sig på norske felthospitaler i Kabul. Og Eirik Kristoffersen oplyser, at der kommer mange ind.

- Vi flyver dem ud, så vi kan få plads til flere, siger han til NRK.

Reagerede i en ekstrem situation

De norske myndigheder har ikke oplyst, hvor mange børn der er blevet evakueret uden deres forældre, ligesom de endnu ikke har udtalt sig om, hvorvidt børnenes forældre får mulighed for at blive hentet til Norge.

Men det står klart, at der ikke er tale om børn af lokalt ansatte afghanere eller folk med særlig tilknytning til Norge.

- Vi kan bekræfte, at enlige afghanske børn har været med et norsk fly fra Kabul. I en meget ekstrem situation valgte vi at evakuere dem af hensyn til børnene selv, siger den norske statsminister, Erna Solberg, til VG.

Den norske regering oplyste søndag, at landet har evakueret alle lokalt ansatte afghanere - 69 personer i alt. Der mangler dog stadig at blive evakueret norske borgere.

Skrig, skud og desperation i Kabul

Der har de seneste dage været kaos ved lufthavnen i Kabul - en situation, som Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, har kaldt ”hjerteskærende”.

Foruden spædbørn, der sendes over muren ind til lufthavnen, er adskillige personer omkommet, hvoraf mindst syv er blevet mast ihjel i menneskemængderne.

En video viser et spædbarn blive løftet over pigtråd af en soldat ved lufthavnen i Kabul. Flere mødre forsøger at aflevere deres børn til soldater.

Søndag beskriver TV 2s korrespondent i Kabul, Simi Jan, hvordan desperationen står malet i ansigterne på de mange tusinde mennesker, der forsøger at slippe ud af Afghanistan og Talibans kløer.

- Folk troede, at de bare skulle igennem en lufthavn. De vidste ikke, de skulle igennem helvede, siger hun.

Dansk evakuering fortsætter

USA advarede lørdag sine borgere mod at rejse til lufthavnen i Kabul af hensyn til deres egen sikkerhed. Det skyldes blandt andet, at de amerikanske myndigheder frygter angreb fra Islamisk Stat.

De danske myndigheder er klar over, at der er alvorlige problemer med at komme til lufthavnen, men de fraråder det stadig ikke.

Lørdag var der fortsat 90 personer på den såkaldte danskerliste. Blandt dem er 24-årige Rozeta fra Randers’ mor, far og 11-årige lillesøster, som lige nu desperat forsøger at komme hjem til Danmark.

Onsdag nåede de endelig gennem en to dage lang kø, men blev afvist af Taliban uden forklaring, fortæller Rozeta. Det skete på trods af, at faren og lillesøsten kunne fremvise dansk pas og moren en permanent opholdstilladelse.

- De blev bare skubbet væk. Det er så traumatisk. Men hvad skulle de sige? Folk bliver slået, pisket og sågar skudt af Taliban, hvis de skaber ballade, siger Rozeta til TV 2.

Udenrigsministeriet kan ikke oplyse, hvad familien skal gøre - udover at prøve igen.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der ingen garanti for, at det lykkes at få alle ud af landet.

- Der er ingen, der kan garantere noget i den her meget vanskelige situation, siger hun til TV 2.