Taliban i Afghanistan

Fly med evakuerede landet i København - danske piloter smed alt, hvad de havde

Søndag middag landede endnu et SAS-fly med 90 evakuerede fra Afghanistan. TV 2 mødte to af piloterne inden afgang.

Morten Bach havde egentligt fri, da opkaldet fra chefen kom.

Normalt flyver han blandt andet folk på arbejde eller ferie.

Derhjemme drejer det sig om overlevelse for vores firma, men her drejer det sig om overlevelse for mennesker

Morten Bach, SAS-pilot

Nu skulle han flyve med mennesker i nød.

Derfor skulle han ikke overveje sin chefs forespørgsel særlig længe.

- Så stiller man op og gør, hvad man kan, fortalte SAS-piloten, da TV 2 fangede ham foran hans hotel i Islamabad, inden han drog mod den Airbus 320, der søndag middag landede i Danmark med evakuerede fra Afghanistan.

SAS står for en del af evakueringen af personer med tilknytning til Danmark, mens det er Flyvevåbnet, der henter henter dem fra Kabul til Islamabad.

Lørdag landede et af militærflyene i Kabul. Ifølge TV 2s oplysninger havde det 67 evakuerede med dansk tilknytning og 15 med svensk tilknytning med tilbage til Islamabad.

SAS stod derefter for at bringe dem til Danmark.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) var der 131 passagerer på søndagens fly mod Danmark . Blandt passagerne var 90 evakuerede samt myndighedspersoner. Der var også personer om bord, som Danmark har hjulpet Sverige og Island med at evakuere.

Tæt dansk samarbejde

Flere SAS-fly er landet i Danmark den seneste uge, men grundet sikkerhedsrisikoen vil SAS ikke udtale sig konkret om opgaven.

Morten Bach fortæller dog, at den udføres i tæt samarbejde med de udsendte fra Flyvevåbnet, som bor på det samme hotel.

- De har været rigtig søde til at give os oplysninger – som selvfølgelig ikke er fortrolige – så vi har en idé om, hvornår vi skal flyve hjem, og hvornår vi kan forvente, at der er kunder nok – eller hvad skal vi sige – mennesker nok, som skal hjem, siger Morten Bach, der selv har en fortid i Flyvevåbnet.

Og det er helt specielt for ham at arbejde sammen med sine gamle kollegaer igen:

- Derhjemme drejer det sig i øjeblikket om overlevelse for vores firma, men her drejer det sig om overlevelse for mennesker. Så det er yderst vigtigt. Og så stiller man op, siger han.

- De skal starte et helt nyt liv

Morten Bach har tidligere arbejdet med evakueringer fra kriseområdet. I 2002 evakuerede han skandinaver fra Bali i Indonesien, efter at et terrorangreb havde kostet flere hundrede mennesker livet.

Der drejede det sig om mennesker, der skulle tilbage til deres eget hjem. Det gør det ikke kun her.

- Dem her flyver vi hjem for, at de skal starte et helt nyt liv. Så det er da klart, det er en af de episoder, som man altid vil huske, siger piloten.

Flere af de danske piloter fra Flyvevåbnet, som TV 2 har talt med, kan nikke genkendende til den følelse. Begivenhederne den seneste uge vil sidde i dem for livet.

Da TV 2 møder Morten Bach og hans kollega Jesper Zachariassen har de stadig mødet med de evakuerede til gode.

- Jeg har en forventning om, at det bliver en meget anderledes oplevelse. Jeg er specielt lidt spændt på at opleve de her mennesker, der skal rejse væk hjemmefra og måske aldrig kommer hjem igen. Det er en meget speciel følelse, siger Zachariassen.

Arbejder i døgndrift

Han har stået for koordineringen af opgaven for SAS i Islamabad. En meget intens og dynamisk oplevelse med ændringer hele tiden.

De danske piloter fra Flyvevåbnet har oplevet, at deres arbejdsdage er blevet adskillige timer længere. På grund af coronaforanstaltninger er det svært at komme til og fra lufthavnen i Islamabad.

Imens har SAS-piloterne siddet standby. Hele tiden klar til at flyve til Danmark.

Derfor har kollegaer derhjemme og i Islamabad arbejdet i døgndrift for, at det hele har kunnet lykkes.

- Alle har smidt hvad de havde i hænderne og hjulpet til, og det har været en fantastisk følelse, siger Jesper Zachariassen.

Morten Bach stemmer i:

- Jeg er stolt af alle af mine kollegaer. Jeg er stolt af selskabet. Og jeg er stolt af Flyvevåbnet. Jeg synes, at alle virkelig har trukket i samme retning her, og det giver en rigtig god følelse.