Taliban i Afghanistan

Fjenden spreder propaganda om os, siger Taliban-medlem til TV 2

Danmark skal ikke længere blande sig i afghanske forhold, siger Taliban-medlem i interview.

I et Taliban-styret Afghanistan anno 2021 må kvinder gerne arbejde, og piger må gå i skole.

Sådan har det lydt gang på gang den seneste uges tid fra den militante islamistiske bevægelse, og de samme toner kommer nu fra Taliban-medlemmet Said Massoud.

Ifølge ham vil alles - også kvindernes - liv fortsætte, som det var før, så snart situationen i landet igen er rolig og under kontrol. Det fortæller han i et interview med TV 2s journalist Nagieb Khaja søndag i hovedstaden Kabul.

Men mange - også vestlige regeringer - stoler ikke på Taliban efter utallige episoder, hvor Taliban har truet, såret eller dræbt folk, selvom jeres ledelse siger, at de ikke skal gøre folk fortræd?

- Det er propaganda fra fjendens side. De siger altid dårlige ting om Afghanistans Islamiske Emirat, siger Said Massoud.

Han fortæller desuden, at også de afghanere, der er flygtet ud af landet, fordi de har assisteret NATO-lande under den 20 år lange krig, kan føle sig sikre.

Danmark skal, efter det de har gjort, ikke blande sig i Afghanistan

Said Massoud, medlem af Taliban

- Selvfølgelig kan vi kontrollere medlemmerne

Said Massoud understreger, at Taliban holder de løfter, de giver - også dem, der gælder kvinders rettigheder. Men Nagieb Khaja har i løbet af ugen besøgt et universitet i Kabul, hvor meldingen i døren lød, at kvinder nu ikke længere ville blive lukket ind.

Der findes jo eksempler på, at Taliban-medlemmer i landet ikke har hørt, hvad lederne siger. Er I sikre på, at I kan kontrollere alle Talibans medlemmer?

- Ja, selvfølgelig. Det bliver ikke noget problem, lyder det fra Said Massoud.

Han fortæller, at Taliban vil melde deres kommende planer klart og tydeligt ud på et senere tidspunkt, når der er faldet mere ro på i Afghanistan - indtil da må Taliban-krigere i hele landet afvente den øverste del af bevægelsens ord.

Danmark skal ikke blande sig

Det er ikke kun tidligere lokalansatte og tolke, der ifølge Said Massoud ikke behøver at frygte Taliban. Også resten af verdens lande kan regne med, at Taliban udelukkende er interesseret i at skabe gode relationer.

Hvad synes du egentlig om et land som Danmark?

- Danmark skal, efter det de har gjort, ikke blande sig i Afghanistan, og de skal ikke blande sig militært i Afghanistan, siger Taliban-medlemmet til TV 2.

På andre områder, såsom på handels- og kulturområdet, vil Taliban dog gerne have noget med Danmark at gøre, lyder det.

Så I vil gerne have et godt forhold til Danmark?

- Ja. Med Danmark såvel som med alle andre lande, siger Said Massoud.

Uenigheder er lagt til side for nu

Det er enormt svært at vide, om Said Massoud taler sandt, når han fortæller om et nyt, mere progressivt Taliban, siger Nagieb Khaja efter interviewet. Problemet er nemlig, at bevægelsen ikke er synderligt centralstyret, siger journalisten, der har fulgt Taliban i mange år.

- Det kan godt være, det bare er PR, han kommer med. Men det kan også være, at han tilhører en fløj i bevægelsen, der mener, at man skal agere på den måde.

Nagieb Khaja fortæller, at der er mange ting, bevægelsen endnu ikke er blevet enige om. For eksempel kvinders rettigheder. Derfor har de indtil videre været nødt til at gå på kompromis internt, lyder det.

Det er især mellem Talibans fraktioner i den sydlige del af landet - i Helmand- og Kandahar-provinsen - og i den østlige del ved Kabul, at de interne stridigheder eksisterer, siger Nagieb Khaja. Det er Talibans hardliners i syd, der har accepteret den mere progressive tilgang - for nu.

- Og så har de tænkt: "Fint nok, den tager vi bagefter," siger han.

Søndag aften lyder meldingen, at hundredvis af Taliban-krigere er på vej til delstaten Panjshir - den sidste provins i Afghanistan, som den militante bevægelse endnu ikke kontrollerer.