Taliban i Afghanistan

Simi Jan: Danskere skriver til mig, at de ikke kan nå frem til gaten

Kaos og store menneskemængder foran lufthavnen i Kabul kan betyde, at ikke alle bliver evakueret, selv om de er berettiget til det.

Situationen omkring lufthavnen i Kabul er nu fuldkommen kaotisk, og der er rapporter om mennesker, der bliver mast ihjel i de enorme menneskemasser, der kæmper for at komme ind i lufthavnen.

Det rapporterer TV 2s korrespondent i Afghanistan Simi Jan, der befinder sig i lufthavnsområdet.

- Folk sætter livet på spil for at nå frem. Der står tusindvis af mennesker, der maser hinanden. Der er små børn, der græder, og folk, der bliver dehydrerede i varmen, fortæller hun.

Adgangen til lufthavnen er helt uden koordinering, og der er ikke nogen køer eller systemer, der kan give folk adgang under bare nogenlunde ordnede forhold. Simi Jan fortæller, at hun har set Taliban-krigere i færd med at fjerne lig, klædt i ligklæder, lige uden for indgangen til lufthavnen. Ifølge udsagn fra britiske soldater på stedet skulle der være tale om fire-fem personer, der tidligere på dagen blev mast i den store menneskemængde.

- Når folk alligevel gør alt for at komme frem, så er det, fordi de frygter for deres liv. Der er mennesker derude, der frygter, at hvis de ikke bliver lukket ind i lufthavnen, så bliver de slået ihjel. Det er derfor, der er kvinder, som kaster deres børn i hænderne på amerikanske soldater i håb om, at børnene i det mindste bliver reddet, fortæller Simi Jan.

Det danske udenrigsministerium har netop sendt en sms til alle på danskerlisten i Afghanistan, der understreger de alvorlige problemer, der er med at nå frem til lufthavnen - også selvom man som udlænding er berettiget til at blive evakueret.

I sms’en skriver Udenrigsministeriet, at man skal forvente, at det kan tage flere dage at nå frem til lufthavnen. Derfor råder man alle til at medbringe noget, der kan dække for solen, ekstra batterier til mobiltelefonen og vand og mad til flere dage.

- Jeg er også i kontakt med danske statsborgere, der skriver til mig, at de simpelthen ikke kan nå frem til gaten. Spørgsmålet er, om man når at få alle, der er europæiske eller amerikanske statsborgere, med ud. Og om man når at få alle dem ud, der er berettiget til at komme ud - alle dem der er i livsfare, siger Simi Jan.

Taliban forhindrer totalt kaos

Selvom det lyder selvmodsigende, så er Taliban med sine vejspærringer og kontrolposter omkring lufthavnen faktisk afgørende for, at situationen ikke kommer fuldstændigt ud af kontrol.

- Lige nu hjælper Taliban faktisk med at holde en form for ro og orden, når de pisker folk og skyder op i luften. Fra Vestens side er man ret ligeglade med deres opførsel, for lige nu handler det kun om at få folk igennem, fortæller Simi Jan.

Faktisk er den store frygt, at Taliban trækker sine vejspærringer tilbage og overlader det til de amerikanske og britiske soldater at holde civilbefolkningen væk med våben.

- Det er et scenarie, som ingen ønsker at se. Jeg har set med mine egne øjne, hvordan nogle civile bliver slæbt væk af britiske specialstyrker, fordi de ikke er berettigede til at komme ind. De græder, som om de skulle i torturfængsel. Det er forfærdelige scener, siger Simi Jan.

Forhandler med Taliban

I kulissen foregår der da også forhandlinger mellem de vestlige styrker og Taliban om, at Taliban skal være behjælpelige i denne situation, og at Vesten til gengæld lover at skynde sig, så meget man kan, med at få afsluttet evakueringen.

- Hvis Taliban siger, at nu gider de ikke stå uden for lufthavnen mere, så lover jeg, at der vil stå tre gange så mange mennesker, der vil ind i lufthavnen. Der er allerede en Taliban-leder, der har udtalt, at ”han snart ikke gider mere”. Han har stået ved en vejspærring to døgn uden søvn, og det har fået ham til at sige, at han ”er træt af de dumme mennesker. Hvorfor der det, at de vil flygte?” refererer Simi Jan.

Der er også historier om, at Taliban i konkrete tilfælde forhindrer civile i at komme frem. En afghansk kvinde blev eksempelvis tvunget til at vende om med ordene: ”Hvor skal du hen? Kan du komme tilbage! Vores kvinder skal ikke tage til USA”.

- Der er ingen tvivl om, at der kommer til at være masser af mennesker, som skulle have været afsted, som ikke kommer afsted, advarer Simi Jan fra Kabul.