Valg i Tyskland

Merkel roste sin mulige arvtager, men hans katastrofale grin spøger

De konservative står stadig til valgsejr i Tyskland. Føringen er dog skrumpet, og et billede af deres grinende kanslerkandidat får skylden.

Den afgående tyske kansler, Angela Merkel, er "dybt overbevist" om, at partifællen Armin Laschet bliver Tysklands næste kansler efter valget til forbundsdagen 26. september. Og i sagens natur tror hun også, at det vil være den bedste måde at fremtidssikre landet på.

Så meget står klart, efter hun lørdag holdt tale ved CDU og CSU's vælgermøde i Berlin, hvor hun også kom med en karakteristik af den konservative spidskandidat:

- Jeg kender ham som et menneske, for hvem C’et i vores partinavn (C for Christlich, kristeligt, red.) ikke bare er et tilfældigt bogstav, men et kompas for alt, hvad han har gjort og gør. Med udgangspunkt i vores kristne menneskesyn sætter han det enkelte menneskes ukrænkelige værd i midten og bygger bro mellem mennesker, sagde den evangelisk-lutherske Merkel om katolske Laschet.

Så Merkel tror på det, men spørgsmålet er, om resten af den sammenbragte konservative familie og selvfølgelig de tyske vælgere også tror på det.

Uro i rækkerne

Alle meningsmålinger spår, at CDU/CSU kommer til at få flest stemmer ved valget. Ikke desto mindre er nervøsiteten i partiet til at føle på.

For mens konkurrenterne i socialdemokratiske SPD den seneste måned har hentet en håndfuld procentpoint i diverse meningsmålinger, har de konservative tabt tilsvarende, og i den forgangne uge meldte en måling om bare to procentpoints afstand mellem de to.

Fortsætter udviklingen i samme tempo, er det Olaf Scholz og SPD, der rykker ind i kanslerkontoret, når Merkel rykker ud. Og hvis tyskerne kunne stemme direkte på, hvem der skal være kansler, ville SPD's Scholz få i omegnen af dobbelt så stor opbakning som Laschet.

Og den tendens skaber uro i rækkerne hos de konservative kristendemokrater, der med Merkel i spidsen har siddet sikkert på magten i 16 år.

Elefanten i rummet

Formanden for det bayerske søsterparti CSU, Markus Söder, har ikke holdt igen med kritikken af den spidskandidat, han selv i foråret stillede op imod og tabte til.

Ved vælgermødet lørdag opfordrede han partiet til at holde fast i troen på, at valget ikke er tabt endnu, og han slog også fast, at han ønsker en konservativ sejr:

- Jeg vil have, at Armin Laschet bliver kansler og ikke Olaf Scholz eller Annalena Baerbock (De Grønnes spidskandidat, red.).

Han sagde også, at partisoldaterne selv må stoppe formidlingen af ængstelighed og usikkerhed ved valget og kandidaten, hvis de vil have borgerne til at have tillid til partiet.

Söder trak dog selv elefanten i rummet helt frem på vælgermødets scene, da han sagde, at nu var det på tide at føre en mere fornuftig valgkamp i stedet for at tale om, hvem der havde grint på et passende tidspunkt eller ej.

Dermed fik han også ved denne lejlighed mindet tilhørerne om netop de billeder af en grinende Laschet, der i diverse tyske medier ses som starten på hans nedtur i meningsmålingerne.

Et katastrofalt grin

For det var netop midt i juli, at kurven knækkede for opbakningen til de konservative. Lige i kølvandet på de voldsomme, dødbringende oversvømmelser, der ramte den vestlige del af Tyskland - ikke mindst Nordrhein-Westfalen, hvor Armin Laschet er ministerpræsident.

Katastrofen, der chokerede landet, kunne have været en anledning til at vise, at han kunne håndtere en krise med den statsmandsmine og alvor, den slags kræver, men han fik ikke sat mange ben rigtigt i dagene derefter.

Mest mindeværdigt stod han bagerst i tv-billederne og grinede og fjollede med en flok notoriteter, mens forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier med alvorlig mine talte til nationen ved et besøg i et af de ramte områder. Og så tog #laschenlacht (Laschet griner, red.) fart på de sociale medier.

Fra alle sider regnede det ned over Laschet med kritik for det malplacerede gode humør.

Det var ikke bare upassende, det var tegn på en karakterbrist, lød kritikken. Den efterfølgende Twitter-undskyldning var ikke nok til at slette billedet fra den kollektive erindring.

Og siden har det været svært at få medvind i sejlene igen.

Kritiske røster i egne rækker

Det er selvfølgelig i politik forventeligt, at dine politiske modstandere sætter spørgsmålstegn ved dine evner til at lede, men ifølge avisen BILD bliver der også fra den konservative gruppe i forbundsdagen krævet, at Laschet får vendt snuden op på meningsmålingskurverne igen. Ellers må man genoverveje, om han er den rigtige spidskandidat.

Hos CDUs økonomiske råd tror man på, at en tydeligere formidling af den politik, partiet har på hylderne, kan vende vinden, inden det er for sent.

Ifølge rådets generalsekretær, Wolfgang Steiger i avisen Zeit, er der politiske emner og udfordringer, der interesserer de borgerlige vælgere mere end personspørgsmål. CDU bør “formulere sine eksisterende svar tydeligere,” så det fremgår, at de konservative har mere holdbare løsninger på tidens problemer end konkurrenterne.

Men også hvad den tydelighed angår, bliver Laschet kritiseret.

I den forgangne uge mødte han mediet Focus Online for rullende kameraer på gaden. Journalisten spurgte, hvad han som det første ville kaste sig over i arbejdet som kansler.

Han svarede, at digitalisering og en klimapolitik, der ikke spændte ben for erhvervslivet, var de vigtigste to ting, men da han blev spurgt til "en tredje ting", tøvede han i en håndfuld sekunder inden han spurgte sig selv.

- Tjaa… hvad skal vi mere gøre?

Herefter annoncerede han, at der senere kommer en plan for de første hundrede dage. Senere.