Taliban i Afghanistan

Frygtet leder tilbage i Kabul til forhandlinger - interne stridigheder i Taliban lurer forude

Forhandlinger om Afghanistans nye regering er gået i gang. De mange fraktioner i Taliban er dog uenige om, hvordan landet nu skal ledes.

Mullah Abdul Ghani Baradar er tilbage i den afghanske hovedstad, Kabul, efter næsten 20 år på flugt.

Han er medstifter af Taliban og fungerer i dag som bevægelsens politiske leder, næstkommanderende og ansigt udadtil.

Det skaber kun endnu mere frygt, at den mand, der har været på flugt i næsten 20 år, nu kommer tilbage

Simi Jan, TV 2s korrespondent i Kabul

Det er forhandlinger om dannelsen af en spritny Taliban-regering, der har fået Baradar til Kabul, efter han har opholdt sig nogle dage i den afghanske by Kandahar.

Taliban vil præsentere sine planer for en ny regering inden for et par uger, lød det fra en talsmand lørdag - og spørger man bevægelsen selv, bliver det en regering, der har tænkt sig at "beskytte alles rettigheder".

Ankomst skaber kun mere frygt

At Mullah Abdul Ghani Baradar, efter en årelang flugt og knap otte års fængsel i Pakistan, er ankommet til Kabul er først og fremmest en chokerende nyhed i sig selv.

Sådan lyder det fra TV 2s korrespondent Simi Jan fra Kabul, hvor både afghanere og udenlandske statsborgere fortsat forsøger at flygte ud af landet, inden det er for sent.

- Det skaber kun endnu mere frygt, at den mand, der har været på flugt i næsten 20 år, nu kommer tilbage. Det er næsten ikke til at forstå for alle os, som har rapporteret om det her.

53-årige Baradar har været en del af Taliban siden bevægelsens spæde begyndelse i 1994, hvor den opstod i kølvandet på en borgerkrig og langsomt overtog magten i store dele af Afghanistan - med brutal afstraffelse og så godt som ingen rettigheder for kvinder til følge. Desuden er Baradar kendt for at have haft et meget tæt forhold til Osama bin Laden i de tidlige år.

Kommer offentlige henrettelser tilbage? Kan kvinder piskes, hvis de beskyldes for utroskab? Må piger gå i skole?

Simi Jan, TV 2s korrespondent i Kabul

Selvom Taliban har udtalt, at de vil samle og inkludere folk i deres nye regering - de vil sågar sikre kvinders rettigheder, dog under Talibans egne regler - trænger store spørgsmål sig alligevel på i Afghanistan lige nu.

For hvordan vil Taliban overhovedet være "inkluderende", når det allerede tyder på, at det er dem, der kommer til at bestemme det hele?

- Det store spørgsmål blandt befolkningen er, hvad det er for nogle regler, der kommer til at gælde i det her land, lyder det fra Simi Jan i Kabul.

- Kommer offentlige henrettelser tilbage? Kan kvinder piskes, hvis de beskyldes for utroskab? Må piger have lov at gå i skole?

Hun understreger, at de kommende timer og få dage vil blive afgørende, for interne stridigheder i Taliban vil gøre regeringsdannelsen til en sværere opgave end som så.

Interne uenigheder i Taliban

De interne stridigheder skyldes, at Talibans forskellige fraktioner i Afghanistan er uenige om, hvordan landet fremover skal regeres.

Det gælder eksempelvis, når det kommer til kvinder og pigers rettigheder i et Taliban-kontrolleret Afghanistan. Nogle fraktioner ønsker et land, hvor kvinders rettigheder igen er stort set ikke-eksisterende, mens andre ønsker en mere tidssvarende udgave af 1990'ernes Taliban.

Sådan lyder det fra TV 2-journalist Nagieb Khaja, som opholder sig i Kabul og lørdag har talt med talibanere fra flere dele af landet.

- De talibanere, som jeg har mødt i Kabul, fortæller mig, at der er en uenighed internt, som man ikke har vist udadtil.

Det er ifølge Nagieb Khaja især de to fraktioner fra Helmand- og Kandaharprovinsen, der er uenige med den østlige del af landets Taliban om, hvordan bevægelsens syn på kvinders rettigheder skal være fremover.

Først når det afghanske skoleår igen begynder efter sommerferien, og det vil stå klart, om afghanske piger bliver en del af skoledagen, vil verden for alvor få at se, hvilken retning Taliban har valgt at gå, lyder det.

Ifølge Simi Jan er flere Taliban-fraktioner lige nu på vej fra oplandet mod hovedstaden, og det er langtfra sikkert, at de vil det samme med Afghanistan, som den øverste del af Taliban har tænkt sig.

- Jeg ved, at der er massevis af Taliban-krigere fra Helmand og Kandahar på vej til Kabul. Og hvad kommer der så til at ske?