Udland

Dørene lukker i for afghanske flygtninge

Europa frygter ny strøm af millioner af indvandrere på landevejene.

EU og resten af Vesteuropa siger nu nej til flygtningestrømme fra Afghanistan. Budskabet er det samme fra ugens ministermøder i EU, i G7 og i NATO: Bliv hjemme, eller - hvis I MÅ flygte - så bliver i nærområdet.

Det er minderne fra den million, der vandrede op gennem Europa i 2015, der nu afspejler sig i udtalelserne fra ledende europæiske politikere. Nogle lande forsøger tilmed stadig at sende afghanere tilbage til deres hjemland, uanset at Taliban har taget magten i landet.

Budskabet er klart fra kanslerkandidaten fra de tyske kristelige partier, Armin Laschet, som skal til valg i næste måned:

- Vi skal ikke sende det signal, at Tyskland kan tage imod alle, der er i nød, hed det i denne uge.

Døren er lukket

Selv om kansler Angela Merkel lovede at flyve 10.000 ud fra Afghanistan, så er adressen ikke Tyskland, som den var i 2015, men foreløbigt Spanien. Og TV-selskabet ARD pressede Laschet til at indrømme, at døren i det store og hele er lukket, selv om der tales om 20.000 i løbet af de næste fem år.

I Storbritannien viste udenrigsminister Dominic Raab sin ringe interesse for Afghanistan ved at nægte at ringe fra sin ferie på Kreta til Kabul for at hjælpe afghanere, der havde arbejdet for briterne, til at slippe ud af landet.

Og i Frankrig har præsident Emmanuel Macron i denne uge koordineret med den tyske kansler for at sikre en EU-politik, der går ud på et ”robust, koordineret og fælles politik” i Europa for at modgå ulovlig indvandring af afghanere, noterer Financial Times.

Danmark giver sig

EU har dog forladt den mest hårdhudede holdning, som Danmark og fem andre lande har forsøgt at få gennemført. Danmark og de fem lande forsøgte i sidste uge at gennemtvinge, at EU-landene blev ved med at sende afghanske flygtninge tilbage til Afghanistan.

I indstillingen hed det, at "det ville få endnu flere til at rejse ... til EU”, hvis man standsede hjemsendelserne. De noterer, at der for tiden er 44.000 afghanere, der søger asyl i EU landene.

EU-kommissionen benægtede først at have fået brevet og søgte derefter at slippe ud af kattepinen ved at fastslå, at flygtningepolitikken fastlægges af hvert enkelt land.

Men nu har Danmark og tre af de andre dog opgivet den hårde holdning, siger Imogen Sudbery, direktør for International Rescue Committte IRC, som arbejder for at hjælpe fordrevne i flere ulande, men især i Afghanistan. Østrig og Grækenland har dog fastholdt kravet. Og EU-landene har i det hele taget ikke levet op til løfterne om at tage imod flygtninge. Sidste år tog de kun imod 9.000 ud af de 20.000, som de havde lovet. Og nu bør tallet sættes op til 36.000, siger IRC på Twitter.

Tyrkiet og nabolande

Hvor skal flygtningene så hen? Svaret fra EU er, at de skal til nabolandene og til Tyrkiet, skriver The New York Times. EU's indenrigskommissær Ylva Johansson siger til bladet, at man særligt vil satse på Pakistan, Iran, Tadsjikistan og Tyrkiet.

EU satser på hjælp fra FN’s flygtningeorganisation UNHCR og organisationen for migration, IOM, for at hjælpe flygtninge tilbage til deres eget land. Men 3-4 millioner i Afghanistan er allerede fordrevet fra deres hjem. 120.000 er i år flygtet fra provinsen til Kabul. Og 80 procent af dem er kvinder og børn, oplyser Ylva Johansson. Så udsigterne er ringe.

Tilmed kom der intet ud af udenrigsministermødet torsdag hos G7, de rige lande i Vesten. USA ville ikke være med til en fælles indsats, skriver Politico. Derfor forsøger Storbritannien, som har formandskabet, nu at få et G7-topmøde i næste uge. Også her bestemmer USA's præsident Biden, om der skal ske noget. Men britiske diplomater er pessimister.

Foreløbigt besluttede NATOs udenrigsministre fredag eftermiddag at samarbejde om at få deres egne borgere og afghanere, der er i fare efter Talibans magtovertagelse, fløjet ud af landet. Heller ikke her er der et ord om at tage mod flygtninge. Blot at Taliban-styret må sikre menneskerettigheder og fri udrejse fra landet, som det hedder i generalsekretær Jens Stoltenbergs udtalelse på Twitter.